Через карантин ми стали менше хворіти на грип та інші сезонні ГРВІ. Чому це може мати погані наслідки

Free ebooks Library zlibrary project

Нежить, біль у горлі, невисока температура — симптоми сезонних респіраторних хвороб, які найбільше поширюються в зимовий період. Однак останнім часом в Україні фіксують зменшення кількості зареєстрованих випадків таких захворювань


Із чим це пов'язано, як надалі вплине на імунітет та на що чекати наступного сезону — розповідають лікарі, пише hromadske.

Чи справді кількість сезонних захворювань зменшилася?

Сімейна лікарка Ірина Волошина каже, що зараз до неї звертається менше пацієнтів з ознаками сезонних хвороб. А втім, за її словами, розслаблятися не варто, бо грип може прийти й пізніше — у березні або навіть у квітні.

«На фоні великої кількості [випадків] коронавірусу зменшення ГРВІ не дуже помітно, — пояснює інша сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська. — ГРВІ набагато простіші в лікуванні, і кожен випадок легкого COVID-19 за кількістю часу і сил лікаря та пацієнта приблизно дорівнює 3-4 ГРВІ».

Однак сімейна лікарка Олена Шаповалова не бачить зменшення хворих на сезонні хвороби: до неї все одно приходять чимало пацієнтів із симптомами ГРВІ. Зменшення кількості хворих вона помітила лише під час останнього локдауну.

У Центрі громадського здоров'я кажуть, що у 2020 році кількість випадків сезонних інфекційних захворювань помітно знизилася. Наприклад, зареєстрованих діагнозів грипу було у 13 разів менше в порівнянні з 2019 роком. І лише у грудні 2020 року кількість ГРВІ зросла — їх зареєстрували на 15% більше, ніж за аналогічний період у 2019-му.

З чим це пов'язане?

У Центрі громадського здоров'я кажуть, що кількість сезонних хвороб зменшилася завдяки обмежувальним заходам: дистанційному навчанню, дотриманню особистої гігієни та кашльового етикету, використанню засобів захисту.

А втім, за словами стратега, інфекціоніста Вадима Арістова, варто також враховувати, що більшість людей із легким перебігом гострого респіраторного захворювання лікуються вдома самостійно. Їхні випадки можуть не потрапити в статистику.

Як зменшення сезонних захворювань може вплинути на імунітет?

Імунітет до сезонних хвороб, за словами Арістова, формується з першого разу. Однак напруженим і тривалим такий імунітет стає тільки після перенесення 2-3 повторень цієї інфекції протягом кількох років.

«Він формується після кількох вакцинацій або захворювань. Це тренує імунітет і готує його до наступного сезону», — пояснює Арістов.

Тому люди, які не хворіли цього сезону, наступного можуть бути вразливішими до хвороби та важче її переноситимуть.

«Після захворювання формується певна концентрація антитіл. З часом вона знижується, бо організм не відчуває в них потреби. Тому восени 2021 року ми можемо очікувати, що той самий грип люди будуть переносити важче. Якщо не провакцинувалися цього сезону», — каже інфекціоніст.

Носіння масок, на думку Ірини Волошиної, не може послабити імунітет, але негативно можуть вплинути санітайзери.

«Антисептик може пошкодити шкіру, а через таку інфекція легше проникає», — каже сімейна лікарка.

Крім цього, за її словами, імунітет страждає, коли людина починає займатися самолікуванням та купує антибіотики. Так може сформуватися антибіотикорезистентність, бактерії мутують і надалі можуть викликати тяжчі форми захворювань.

Послаблює імунітет і перенесення коронавірусу, каже Олена Шаповалова. Люди, які перехворіли на COVID-19, стають більш вразливими до інших захворювань. Крім того, потім у пацієнтів з коронавірусом виявляють інші хвороби, які раніше не виявляли себе.

Як запобігти сезонним захворюванням?

Лікарі радять робити щеплення проти грипу, щоб у майбутньому уникнути тяжкого перебігу хвороби.

«Вакцина захистить організм від інфекції. Решта методів є менш ефективними, однак все одно необхідно пам'ятати про соціальну дистанцію, маски та миття рук. Варто також збалансовано харчуватися та робити фізичні вправи, щоб підтримувати імунітет», — каже Ірина Волошина.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар