Туризмознавець Федір Шандор розповів цікаві факти про смаколик закарпатської кухні, про це пише Голос Карпат
Закарпатська туристична організація протягом 2021 року веде гастропроект "...#ШОВДАРЬ" у Піренеях - хамон, в Апенінах - прошуто, в Карпатах - шовдарь разом ми пройдемося гастрономічним маршрутом «Шлях шовдаря»
Історія №10 ПРАВИЛА ШОВДАРЯ: не можна класти на целофан і обертати харчовою плівкоюПри зберіганні шовдаря не рекомендується використовувати ніякі види штучної оболонки. Фольга, харчова плівка і навіть папір перекривають доступ повітря, через що шовдарь швидко втрачає смак.Від покупки шовдаря у вакуумі краще відмовитися, якщо тільки він не буде з'їдений протягом декількох годин після відкриття упаковки.
Більш тривале зберігання такого шовдаря ні до чого доброго не приведе.Нарізаний шовдарь, що продається в вакуумі, потрібно вжити протягом декількох годин після відкриття упаковки. При необхідності можна повторно помістити продукт в герметичну тару, але це не сильно збільшить термін його придатності.
Транспортувати шовдарь можна в поліетиленовому мішку, але тільки якщо це харчовий поліетилен, при цьому нога обгорнута ним поверх пергаменту, а ідеальний час транспортування день.