Навколо сала постійно ведуться дискусії. Одні вважають, що надлишок жиру може спровокувати безліч порушень: від легкого дискомфорту в шлунку до атеросклерозу. Інші переконують, що це ідеальний продукт для зміцнення імунітету
У салі містяться вітаміни групи B, вітамін D, калій, магній, фосфор, кальцій, залізо, а також незамінна арахідонова кислота (Омега-6), необхідна для росту клітин організму і забезпечення нормальної роботи мозку, печінки, нирок.
Водночас висока калорійність і рівень холестерину роблять сало не дуже корисним продуктом для серця і судин, особливо при регулярному вживанні. А при захворюваннях печінки, жовчного міхура та підшлункової залози, сало здатне викликати ряд загострень.
Чи можна їсти сало при проблемах з серцем
У лікуванні серцево-судинних захворювань збалансоване харчування дійсно здатне творити чудеса. За допомогою дієти, фізичних навантажень і сучасних ліків, можна запобігти атеросклерозу, збільшити тривалість життя та уникнути серцево-судинних ускладнень, які загрожують інфарктами та інсультами.
Дотримуватися принципів правильного харчування необхідно постійно. Невеликі і рідкісні відступи від цих принципів не здатні завдати істотної шкоди організму. Що стосується сала після інфаркту, тут теж працює принцип помірності. Пару шматочків сала не зіпсують здоров'я, якщо в цілому ви щодня дотримуєтеся принципів здорового харчування, займаєтеся фізкультурою та походите огляди в лікаря.
Сало може бути вкрай корисним продуктом для активних людей, зайнятих важкою фізичною працею. Якщо у вас міський стиль життя, робота в офісі і є схильність до серцево-судинних проблем, то сало на вашому столі повинно з'являтися вкрай рідко. Його краще їсти з великою кількістю свіжих овочів, тоді клітковина істотно сповільнить всмоктування поганого холестерину і знизить негативний вплив сала на серце і судини.