У світі існує 3 найпопулярніші напої. Зрозуміло, на першому беззаперечному місці – вода, потім за кількістю випитого є чай, і його наздоганяє, а скоро, можливо, й вирветься уперед кава. Люди люблять останні 2 напої за їхній смак та вплив на наш організм
Є такі люди, які люблять змішувати чай та каву. Тоді це називають dirty tea latte, тобто лате із брудним чаєм. У Нью-Йорку за такий напій беруть майже 10 баксів. Попри це, все більше людей п'ють чай, особливо у пакетиках. Так виник перший міф.
Міф 1. Чай у пакетиках – зовсім не чай. Це пил, сміття з ароматизаторами і фарбниками
Є такий міф, що чай у пакетиках – це або якесь сміття, яке замітають на чайних плантаціях, або пил, або взагалі просто фарбник з ароматизатором. Міф пов'язаний з тим, що дуже часто пакетований чай – дуже низької якості. Він несмачний і тому важко повірити, що там є щось, окрім сміття.
Дмитро Філомонов – тітестер, сертифікований суддя міжнародного рівня чемпіонату Tea Masters Cup – зазначив, що чай дуже швидко росте у вологій і високій температурі. В ній розвиваються різні інфекції, бактерії, грибки. І, щоб це не відбувалось, плантації просто заливають різними пестицидами та хімією. Це все потрапляє у кінцевий продукт. Тому дешевший чай і справді може бути небезпечним.
Переваги пакетованого чаю в тому, що він моментально розчиняється і не потрібно довго чекати. А в сучасному світі, де всі спішать, пакетики рятують. Тому в пакетуванні немає нічого поганого. Це не сміття. Просто потрібно знайти чай у пакетиках високої якості, – розповів Філімонов.
Потрібно чітко розуміти, що таке чай у пакетиках. Чайний експерт Максим Малигін зазначив, що це чай, який призначений для швидкого заварювання, тому він обов'язково буде у пакетику дрібним. Якщо купувати дешевий напій у пакетиках, то і справді можна очікувати, що там буде пил.
Довідка. До речі, кількість чаю, який кладуть у пакетик називають dust (англ. – пил).
Тобто чим нижчий і чим більший листок, тим він гірший, адже вбирає в себе менше корисних антиоксидантів та алкалоїдів.
Міф 3. Для бадьорості краще пити каву
За словами Дмитра Філомонова були підрахунки, що горнятко міцно завареного чаю містить стільки ж, а іноді і більше кофеїну, ніж горнятко еспресо. Але, на відміну від кави, де кофеїн діє упродовж 20 – 30 хвилин, а потім вмикається теобрунін і з'являється сонливість, чайний кофеїн не так швидко засвоюється організмом, тому ефект продовжується набагато довше – від 3 до 5 годин.
Потрібно розуміти, що:
- в сухому чайному листі дійсно є більше кофеїну, але після заварювання його надходить менше;
- в кавових зернах кофеїну менше, але надходить він практично весь.
Тому, якщо плануєте довгу дорогу, то в жодному разі не пийте каву, адже через пів години можете заснути за кермом. Краще, все ж, пити міцно заварений зелений чай,
– повідомив Філомонов.
Заварювати чай понад 10 хвилин експерти не рекомендують, так як і пити його на порожній шлунок.
Міф 4. Зелений та чорний – це різні сорти і види чаїв
За технологією і за виглядом готового продукту – це різний чай, але його можуть робити з однієї сировини.
Чорний чай це та ж рослина, що і зелений, тільки ферментований, тобто його листки скручують і він окислюється. Різна технологія – різний ступінь ферментації.
Міф 5. Трав'яні чаї можна пити без обмежень
Філімонов зазначив, що насправді термінологічно це неправильно. Навіть у Європі є трав'яні чаї, які називають тізана.
Потрібно розуміти, що велика кількість медикаментів, які продають у наших аптеках є ліками з рослинної сировини. Тобто просто так їх пити у великих кількостях, особливо під час вагітності чи під час хронічних хвороб, категорично заборонено. Пити їх можна тільки за призначенням лікаря, – ствердив Малигін.
Якщо ж пити правильно заварений чай, та ще й якісний, то пришвидшується метаболізм і з організму виводяться шкідливі речовини. Лідер серед чаїв, що найкраще допомагають впоратися зі шлаками, а відтак і допомагає нормалізувати вагу є "Пуер", а, точніше, "Шупуер". Це єдиний сорт чаю, який можна пити натщесерце без негативних наслідків для шлунку.