Нещадний карантин: чому сповільнилося зростання зарплат та коли ситуація зміниться

Вже кілька місцяв поспіль динаміка росту середніх зарплат продовжує падати


Через пандемію когось звільняють, дехто отримує за ту ж роботу значно менше грошей. Це зафіксували й економісти, пише ТСН.

Кількість задоволених своїми фінансами під час кризи та пандемії збільшилось на 10%, підрахували аналітики "Світового дослідження цінностей". Таку статистику економісти пояснюють тим, що суттєво змінилася структура витрат.

"На 30-40%, наприклад, впали продажі одягу і різних аксесуарів. Звісно, коли доходи зростають повільніше, а витрати впали суттєвіше, то загальна частка відповідно зросла", - наголошує економіст Григорій Кукурудза.

Натомість дані державного комітету статистики щодо середніх зарплат українців не надто втішні. За їхніми словами, до наслідків карантину додалися ще й фінансові. Через зростання курсу долара у вересні темп зростання заробітних плат у валюті суттєво сповільнилось.

"Якби зараз не зниження попиту на робочу силу, то заробітня плата в гривні мала складати умовно 12,5 -13 тисяч гривень. Тобто на відсотків 5-7 вище, ніж зараз. У валюті це відповідно 430 доларів, а мало б бути хоча б 450-460", - наголошує експерт.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар