Субсидії на комуналку: які зміни чекають українців у 2021 році

У 2021 році в Україні зміниться процедура отримання субсидій. Юристи назвали можливі ризики після правок у спеціальному законі


У 2019 році народні депутати ухвалили закон, який передбачає перевірку матеріального добробуту кожного українця, який звертався за державними соціальними виплатами, зокрема, субсидіями і допомогою при безробітті, повідомляє інформаційний портал ASPI.

За процедурою державний орган звіряв справжність документів, які були подані для отримання соцвиплат як при подачі, так і при отриманні, а також після виплат. У разі виявлених порушень субсидіант зобов'язаний був повернути гроші.

У 2021 році введуть нові правила перевірки отримувачів соціальної допомоги:

  • всіх прохачів перевірятимуть до виплат, а не під час або після, як було раніше;
  • для пошуку інформації використовуватимуть різні бази даних та реєстри;
  • в разі, якщо людина оформила соцвиплату нечесно, держава її просто не видасть.

За словами заступника міністра Мінфіну Дениса Улютіна, відомство не повинно грати роль "поганого поліцейського", наздоганяючи порушників:

"Всі перевірки повинні відбуватися на етапі подачі і відразу відсіюватися. Такий захід дозволить скоротити кількість людей, які дійсно не потребують допомоги. Зокрема, це скоротить витрати держбюджету на утримання українців, які не мають права на отримання матдопомоги, і мінімізує корупційні ризики зловживань при отриманні виплат".

Однак, за словами юристів, у базі даних, в яку будуть потрапляти українці, звернувшись за допомогою, буде вся інформація - від банківських рахунків, ІПН, паспортних даних, даних з податкової, до фактичного місця проживання. Ця "платформа" буде поповнюватися даними і з інших реєстрів, наприклад, про купівлю машини або нерухомості. На все це українці погоджуються при подачі заяви, коли підписуються під графою "даю згоду на збір і обробку моїх персональних даних". Проблеми можуть початися в тому випадку, якщо ця "платформа" не надійно захищена від зовнішніх втручань.

 

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар