Яблуко – унікальний фрукт, який у Всесвітній організації охорони здоров'я вважають лідером серед найкорисніших та найбагатших поживними речовинами. У вересні розпочинається сезон яблук. Для сучасної людини – це незамінна частина здорового раціону. В Україні яблука вирощують багато століть, здебільшого – зимові сорти, бо забезпечують нас вітамінами до наступного врожаю.
Яку користь для здоров'я приносить цей фрукт? Яблуко можна перетворити на безліч продуктів. При переробці отримують не тільки сік, але й соковий концентрат, п'юре, натуральну ароматичну сировину, пектин та інше. Вичавки з яблук застосовують на виробництво сухого пектину (інгредієнту в кондитерській та фармацевтичній промисловості).
Літні сорти яблук можуть зберігатися 1-3 тижні. Найбільш насичений смак і соковитість мають осінні сорти. Вони підходять для виготовлення соків та споживання в свіжому вигляді. Зимові сорти відомі надзвичайно насиченим смаком та тривалим зберіганням у холодних умовах до кінця весни.
Ранні чи пізні, червоні, жовті зелені… Їх можна споживати сирими, додавати до випічки, до салатів. Найбільша користь у сирому вигляді. Їсти бажано зі шкіркою. Вчені вважають, що в насінні яблук містяться біологічно активні речовини, вітаміни та ферменти, які запобігають виникненню раку.
Споживайте найкорисливіші фрукти та будьте здорові!
Автор: Ніколетта Шишкіна