Як людина п’яніє без алкоголю: пояснення вчених

Revolutionize your trading with the 1inch App! Enjoy gasless swaps, exceptional rates, and a user-friendly interface. Take control of your crypto journey—download now!

Деякі люди знаходяться в стані алкогольного сп’яніння, не випивши ні краплі алкоголю. Китайські вчені визначили, що ймовірна причина такого стану — штами кишкової бактерії Klebsiella pneumonia, повідомляється в журналі Cell Metabolism.

Дослідники виявили, що штами кишкової бактерії Klebsiella pneumonia можуть підвищувати рівень алкоголю в крові людини вище норми навіть у тих людей, хто в принципі не доторкається до алкоголю.

Чоловік часто був п’яний, хоча нічого, крім солодких напоїв, не вживав. Однак його печінка була запаленою, як у алкоголіка, і містила надлишковий жир. Аналізи також показали високий рівень алкоголю — як якщо б людина випила більше трьох келихів вина за дві години. Але подальші дослідження показали, що причина регулярного сп’яніння чоловіки не алкоголь, а солодкі напої.

Це явище відоме як «синдром внутрішньої пивоварні» або «синдром автоброжіння». Досить рідкісний розлад — окремі випадки були описані раніше, коли надлишок дріжджоподібних грибів в кишечнику призводить до перетворення цукрів, що містяться в їжі, в надлишковий ендогенний алкоголь в крові.

Однак в цьому випадку китайські лікарі не виявили дріжджів в стільці пацієнта. Зате кількість кишкових бактерій виду K.pneumoniae було в 900 разів вище, ніж у здорових людей.

«Ми були здивовані, що бактерії можуть виробляти стільки алкоголю, — каже Цзін Юань, провідний автор дослідження. — Коли організм перевантажений і не може впоратися з алкоголем, що виробляється цими бактеріями, може розвинутися жирова хвороба печінки, навіть якщо людина зовсім не п’є».

Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) є поширеним захворюванням, при якому надлишок жиру накопичується в печінці людини. За останніми даними, поширеність НАЖХП оцінюється приблизно в 25%.

Команда Юань вивчила також мікробіоту кишечника у 43 пацієнтів з НАЖХП і 48 здорових людей. У 60% хворих була виявлена ​​бактерія K.pneumoniae і лише у 6% здорових людей.

Щоб з’ясувати, чи може K.pneumonia викликати ожиріння печінки, дослідники протягом 3 місяців годували мишей їжею, що містить цю бактерію. До кінця першого місяця у гризунів розвивалася НАЖБП. Через два місяці на їх печінки з’явилися ознаки рубцювання, що означає довгострокове пошкодження печінки. Коли тваринам давали антибіотики, які вбивають K.pneumonia, їх стан поліпшувався.

Проте, поки невідомо, з чим пов’язаний надлишок цих бактерій в кишечнику деяких людей. «Цілком ймовірно, що вони потрапляють в організм, наприклад, з якоюсь їжею, — припускає співавтор роботи Ді Лю. — Це може бути і особлива кишкова середовище, яке підходить для росту і колонізації K.рneumonia. Ми поки не розуміємо, які чинники впливають ». У планах дослідників це з’ясувати, а також перевірити, чи зустрічаються ці штами бактерій в інших регіонах світу так само часто, як в Пекіні.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар