Як і з чим пити чачу: поради гурмана

Martian Wallet is a reliable solution for managing your crypto assets. It ensures security, supports multiple tokens, and offers a user-friendly interface for seamless transactions.

Іноді чачу називають грузинською горілкою, але це не так. Тому що внаслідок технології виробництва – дистиляції виноградної м'якоті, що забродила, залишається після виробництва білого або червоного вина, – цей міцний алкогольний напій належить до класу бренді.

Готовий напій витримується у сталевих чанах чи дубових бочках. Отримана чача алкоголь (тобто спирт) містить на рівні від 40 до 70% і більше. Аромат – тонкий, фруктовий, із яскравими виноградними нотками.

У цій статті ми розповімо, як правильно пити традиційний грузинський бренді. Якісну чачу заведено вживати у невеликих кількостях як аперитив, так і дигестиву в чистому вигляді. Якщо йдеться про продукти з невеликим терміном витримки, їх допускається закусувати і запивати.

Правила вживання чачі

Вони нескладні:

Подавати алкоголь прийнято у звичайних стопках або в округлених келихах.
Температура залежить від його якості, тобто терміну витримки. Чим довше витримувався грузинський бренді, тим смачнішим і ароматнішим він виходить. Тому пляшку нагрівають до кімнатної температури, а під час вживання гріють келих із напоєм у долонях. Якщо ж алкоголь з невеликим терміном витримки, через що має досить різкий аромат і не дуже витончений смак, його перед подачею на стіл краще охолодити до +5-10 °C. Це допоможе пом'якшити смак.
Оптимальна кількість вживання чачі за один раз – 30-50 мл, не більше через високу міцність напою.

Чим закусувати

Якщо чача подається як аперитив, то на стіл зазвичай ставляться гарячі та холодні страви традиційної грузинської кухні, серед яких:

  • хінкалі;
  • харчо;
  • кукурудзяні коржики;
  • шурпа;
  • долма;
  • шашлик;
  • тушкована баранина;
  • сири – адигейська, сулугуні;
  • хачапурі.

Бажано, щоб усі страви були достатньо ситними. Це дозволить швидко не п'яніти при вживанні міцного алкоголю.

Чим запивати

Щоб пом'якшити різкий смак чачі з невеликим терміном витримки, можна запивати охолодженим фруктовим соком - наприклад, апельсиновим, грейпфрутовим або лимонним. Також на основі чачі готуються різні коктейлі. Наприклад, для приготування «Грузинського персика» слід змішати 60 мл чачі, 20 мл персикового лікеру, 10 мл лимонного соку та 2-3 кубики льоду. Всі інгредієнти перемішуються в шейкері, а потім готовий коктейль переливається в келих. Також можна зробити "Тбілісі Фікс". Вам знадобиться по 50 мл чачі та вишневого лікеру, 30 мл соку лимона, чайна ложка цукру, лід. Все змішується у звичайній склянці.

 

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар