Салат «Олів'є» протягом десятиліть є головною стравою новорічного столу, ставши його невід'ємною частиною, ми зібрали ТОП-5 рецептів салату, без якого не обійдеться жодне застілля
Олів'є класичний або «радянський»
Цей рецепт «Олів'є» з'явився саме в часи СРСР. У нього входять інгредієнти, які можна було знайти на прилавках магазинів тих часів, які не відрізнялися великим вибором.
Інгредієнти:
- картопля - 4-5 штук
- морква - 2 великі або 3 середні
- консервований горошок – 1 банка
- ковбаса «Докторська» - 300-400 г
- солоні або мариновані огірки – 4-5 штук
- яйця – 6 штук
- цибуля – 1 штука
- зелень
- майонез.
1.Картоплю і моркву зварити «в мундирах». Зварити яйця.
2. Тим часом ковбасу і огірки нарізати дрібними кубиками.
3. Готові овочі та яйця почистити та також нарізати кубиками.
4. Дрібно нарізати цибулю.
5. Всі інгредієнти змішати, додати горошок і заправити майонезом.
6. Прикрасити зеленню.
Олів'є оригінальний: рецепт Люсьєна Олів'є XIX століття
Цей рецепт по кишені не кожному, проте саме таким повинен бути справжній «Олів'є». Творець рецепта Люсьєн Олів'є приховував його аж до самої смерті в 1883 році. Оригінальний рецепт «Олів'є» вперше був опублікований в 1894 році в журналі «Наша їжа».
Інгредієнти:
- рябчик - 300 г
- телячий язик відварний - 300 г
- ракові шийки – 100 г
- маринований огірок – кілька маленьких
- свіжий огірок - 1 штука
- варені яйця - 4 штуки
- сирі яйця – 3 штуки
- каперси - за смаком
- оливкова олія - 300 мл
- червона ікра - за смаком
- свіже листя шпинату - за смаком
- розмарин - за смаком
- чебрець - за смаком
- сіль
- гірчиця столова ложка
- винний оцет - чайна ложка
- мелений чорний перець.
1. Замаринувати м'ясо рябчиків в оливковій олії з додаванням солі, чебрецю, розмарину і чорного перцю.
2. Загорнути м'ясо у пергамент і запікати 4 години при температурі 140.
3. Варені яйця, огірки (мариновані і свіжі), відварний язик нарізати дрібними кубиками.
4. Для соусу змішати гірчицю, оцет, 3 жовтки, сіль і перець, поступово вливаючи оливкову олію. Додати каперси.
5. Готове м'ясо рябчиків остудити і нарізати кубиками.
6. Всі інгредієнти змішати і заправити соусом.
7. Наверх викласти відварені ракові шийки і червону ікру.
Рецепт дієтичного Олів'є
В останні декілька років тема здорового способу життя і правильного харчування стала дуже популярною в наших краях. Тому ми підготували рецепт Олів'є, який не зашкодить вашій фігурі.
Інгредієнти:
- куряче філе – 2 штуки
- свіжий огірок – 1 великий або 2 менших
- мариновані огірки - 2 маленьких
- заморожений горошок – 300 г
- морква – одна велика
- яйця – 4 штуки
- нежирна сметана або йогурт
- французька гірчиця
- сіль.
1. Відварити куряче філе, моркву і яйця.
2. Заморожений горошок кілька хвилин проварити в підсоленому окропі.
3. Яйця ( 2 цілих і 2 білка), філе, моркву і огірки порізати кубиками.
4. Сметану або йогурт змішати з гірчицею в пропорції ¼.
5. Нарізані інгредієнтизмішати з горошком, посолити і заправити соусом.
Олів'є вегетаріанський
В останні роки все частіше можна зустріти людей, які відмовляються від вживання в їжу м'яса. Для таких людей підійде рецепт Олів'є з креветками.
Інгредієнти:
- авокадо – 1 штука
- свіжий огірок – 2 штуки
- креветки (варені або консервовані) – 200 г
- яйця – 4 штуки
- апельсин – 1 штука
- морква – 1 штука
- консервований горошок – 200 г
- майонез.
1. Яйця і моркву відварити.
2. Нарізати огірки, авокадо, моркву і яйця кубиками.
3. Дрібно нарізати креветки.
4. Додати горошок, посолити і заправити майонезом.
5. Зверху прикрасити салат очищеною м'якоттю апельсина.
Веганський рецепт Олів'є
На відміну від вегетаріанців, які не їдять м'ясо, вегани повністю відмовляються від продуктів тваринного походження, включаючи молочні продукти і яйця. Але і для таких людей є особливий рецепт «Олів'є».
Інгредієнти:
- картопля – 4-5 штук
- морква – 1 велика
- печериці – 500 г
- консервований горошок – 1 банка
- солоні або мариновані огірки – 4-5 штук
- тофу – 200 г
- борошно – 1 склянка
- сік половини лимона
- рослинне масло – 150 г
- гірчиця – 1 столова ложка
- цукор – 2 столових ложки
- сіль
- вода – 3 склянки
1. Картоплю і моркву відварити. Печериці відварити або посмажити, попередньо дрібно нарізавши.
2. Огірки, тофу й варені овочі нарізати невеликими кубиками.
3. Для приготування пісного майонезу необхідно змішати воду з борошном, уникаючи появи грудочок. Потім отриману суміш довести до кипіння, щоб вона загусла.
4. Окремо змішати рослинну олію, гірчицю, лимонний сік, сіль і цукор. Добре збити блендером.
5. Не припиняючи збивати, повільно влити борошняну суміш.
6. Всі інгредієнти перемішати і заправити пісним майонезом.