В залежності від сегмента ринку, кількість фальсифікованого масла в Україні складає від 20 до 80%. І мова не тільки про вагове, яке здебільшого продають на ринках, а й фасоване із супермаркетів.
Але перевірки проводять не так і часто, адже вони недешеві. У пресі навіть є інформація, що, не виключено, деяким виробникам вигідніше робити фальсифікат (і як наслідок отримувати великі прибутки) навіть при умові оплати штрафу.
Якість масла можна перевірити тільки у лабораторії, адже виявити "на око" вміст рослинних жирів в ньому неможливо.
Але фахівці дають кілька порад, яке масло не варто купувати.
Найперше зверніть увагу на ціну. Якщо виходить підозріло дешево – то велика ймовірність що це взагалі не масло, а якийсь замінник. Якісний молочний продукт дешево коштувати не може. 50 гривень за 200 грамів – занадто мала ціна для масла. Навряд виробник продає собі в мінус. Тому, можна припустити, – це фальсифікат.
Певною мірою визначити якість масла можна за консистенцією. Молочний жир швидко твердіє. Якщо масло м’яке навіть у холодильнику – не варто його купувати.
Важливо не купувати цей популярний продукт в інтернеті. По-перше, невідомо як його зберігають, по-друге, який у нього строк придатності, по-третє, як його доставлять, зберігаючи при цьому необхідну низьку температуру.