Не всі культури гармонійно будуть сусідити на городі. Деякі рослини настільки погано уживаються на одній грядці, що уповільнюють зростання одна одної, залучають шкідників і навіть впливають на смак
Садіння-компаньйон — це практика поєднання рослин, які матимуть корисні чи симбіотичні взаємини одна з одною. Вони можуть мати властивості відлякувати шкідників, забезпечувати підтримку, заохочувати запилювачів, додавати азот у ґрунт або навіть забезпечувати захист від різких сонячних променів. Ця практика дозволяє максимально ефективно використовувати простір саду.
Цибуля та спаржа або квасоля
Цибуля має природний запах, який може відлякувати деяких шкідників, таких як капустяні петельки та морквяні мухи. Однак цибуля споживає багато азоту і може пригнічувати зростання інших рослин, крадячи всі поживні речовини.
Помідори та картопля
Помідори і картопля не будуть добре почуватися на одній ділянці. Це пов'язано з тим, що обидві рослини належать до сімейства пасльонових і сприйнятливі до тих самих шкідників і хвороб.
Фенхель та більшість інших культур
Фенхель — рослина, яка відлякує багатьох комах-шкідників завдяки своєму сильному запаху. Однак він погано зростає з більшістю продовольчих культур.
Полуниця та капуста
Капуста, броколі та інші хрестоцвіти приваблюють капусників. Капустяні петельники харчуються різними рослинами і заражають полуничні грядки. Це може знизити життєздатність рослин та значно вплинути на врожайність.
Помідори та кукурудза
Помідори та кукурудза чудово поєднуються одне з одним у рецептах, але не є добрими сусідами в саду. Обидва можуть виснажувати необхідні поживні речовини одна в одної.
Картопля та кабачки
Картопля і кабачки також не слід розташовувати надто близько один до одного. Обоє потребують великого споживання азоту. Картопля росте трохи швидше і краде поживні речовини із ґрунту, що фактично призводить до голодування кабачків.
Кріп і морква
Кріп і морква належать до сімейства зонтичних. У них однакові квіти у формі парасольки, майже ідентичні насіння та схожі особливості росту. Але, будучи членами однієї сім'ї, вони можуть перехресно запилюватись. Це зробить смак кропу дивним.
Гарбуз та літні кабачки
Гарбузи та кабачки споріднені, але це зовсім різні культури. Гарбузи мають тверду зовнішню оболонку, а шкірка кабачків м'якша і їстівніша.
Капуста та помідори
Хрестоцвіті, такі як капуста, не слід поєднувати з пасльоновими овочами, такими як помідори, оскільки вони можуть уповільнити їх зростання. Обидві культури також активно споживають з ґрунту поживні речовини, і розміщення їх поряд одне з одним призведе до зменшення кількості їхньої кількості.









