У морозному повітрі пахне глінтвейном, спеціями і смаженим м’ясом. У Мукачеві продовжується фестиваль «Червене вино». Цього року все, як завжди – будиночки у парку, безкоштовна дегустація і гастролокації.
Минулого року захід вперше проходив у локдаун-форматі – без відвідувачів, лише з дегустаційною комісією, яка працювала в Мукачівському замку, і можливістю замовити продукцію виноробів онлайн. Ще тоді всі сподівалися, що такий досвід – востаннє. Адже жодна трансляція не зрівняється зі справжньою атмосферою фестивального містечка.
Учасниками «Черевеного вина – 2022» стали 22 закарпатські винороби, які привезли 18 сортів вина 30 різних найменувань. Окрім них, представлені 4 виробники закарпатської паленки. На додачу до цього, на фесті торгують різноманітними настоянками, стравами на грилі і квашениною, солодощами та навіть варенням з шишок. Останнє, кажуть, помагає від кашлю.
Повний погар вина або глінтвейну на фестивалі вартує 30 гривень, пляшка – 150 гривень.
Паленка – 25-45 гривень за 50 грам
Свиняча рулька – 40 гривень за 100 грам
Шашлик – 50-60 гривень
Ковбаса – 50-55 гривень
Картопля – 20-25 гривень
Бриндзя – 270 гривень за кілограм
Варення з шишок – від 100 грн за банку
Гості, які тут не вперше, знають: на «Червеному вині» сонячний напій не обов’язково купувати. Щоб покуштувати, грамів зо 20 наллють безкоштовно.
Найкращі вина мукачівського фесту обиратиме міжнародна комісія, до якої увійшли сомельє з Угорщини та Словаччини. А хто з учасників найбільше продасть – залежить уже від самих відвідувачів «Червеного вина».
Підготував журналіст Віктор Косина, для «Першого кабельного»