Тим хто перехворів ковідом: після коронавірусу можуть з’явитись проблеми з підшлунковою і кишківником

Martian Wallet is a reliable solution for managing your crypto assets. It ensures security, supports multiple tokens, and offers a user-friendly interface for seamless transactions.

Гастроентеролог Вадим Шипулін розповів, які захворювання загрожуть тим, хто вже перехворів на COVID-19


Через два-три місяці після того, як людина начебто одужала від коронавірусної хвороби, вона може зіштовхнутись з новим для себе захворюванням — ураженням підшлункової залози, кишківника, печінки. Про це розповів терапевт, гастроентеролог, завідувач кафедри внутрішньої медицини № 1 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Вадим Шипулін, пишуть "Факти".

За словами медика, такі захворювання після COVID-19 можуть виникнути через те, що в організмі інфікованої коронавірусом людини йде збій імунної системи.

"Ці органи — мішені для підступного вірусу. Ці важкі недуги починаються через збій імунітету, коли організм раптом помилково сприймає клітини кишківника як чужорідні. Відомо, що найважче переносять COVID-19 ті, хто приймає терапію, котра пригнічує імунну систему", - пояснив лікар.

Вадим Шипулін радить тим пацієнтам, які перехворіли на COVID-19, але відчувають нездужання, зокрема, діарею, звертатись до лікарів.

"Потрібно звернутися до гастроентеролога, щоб визначити,чи не з'явилося захворювання кишківника: неспецифічний виразковий коліт або хвороба Крона", - радить медик.

Також, за словами лікаря, внаслідок коронавірусної інфекції може виникнути панкреатит, який складно лікується. Тож медик радить не зволікати і звертатись до фахівців.

Під час лікування панкреатиту Вадим Шипулін радить відмовитися від жирних сортів м'яса, смаженої та копченої їжі. А також обмежити свіжі овочі і фрукти, адже вони часто призводять до загострення захворювання.

Про проблеми печінки можуть свідчити такі симптоми: слабкість, схуднення, та пожовтіння шкіри, каже медик.

"Єдиним проявом захворювання може бути тривала слабкість. Однак слід бити на сполох, якщо на тлі слабкості людина пожовтіла, схудла— це ознаки того, що печінка втрачає свій життєвий резерв. Цей орган є своєрідною центральною біохімічною лабораторією організму, котра знезаражує токсичні речовини. Вони виробляються постійно, яку б ідеальну їжу не їла людина", - зазначив Вадим Шипулін.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар