У Дубриничах на Закарпатті розпочався цікавий освітній експеримент. Дітей вчать цінувати працю на землі, вирощувати їжу та з повагою ставитися до хліба. Започаткувала все Аліса Смирна
Спекти хліб, перед тим власноруч виростити пшеницю, зібрати її і змолотити на борошно. А ще орендувати 30 соток землі і відтворити весь процес від початку і до кінця. Закарпатці Алісі Смирній це вдалося. Фінансово проєкт підтримав австрійський фонд, представникам якого теж дуже сподобалася ідея.
«Проєкт коштує 2000 євро, недешево. Сюди входить оренда землі, робота фермера з технікою, він нас супроводжує рік: від початку до кінця. А також зерно (150 кг) і з добривом. Це здається, що посіяв, а потім прийшов і зібрав. Потім ще удобрювати треба, косити, сушити, молоти. Дуже великий і довгий процес. Перед цим 30 соток, які ми орендували на рік, покосили, почистили, зорали. Тепер ми його засіємо. Далі спостерігаємо, удобрюємо і у серпні збираємо».
Аліса Смирна задумала цей проект вже давно. Саму ідею підгледіла, коли була в Німеччині, у Вальдорфській школі. «Вони це роблять на одній сотці. Сіють, потім четвертий клас передає зерно у молодший третій. Ідея у тому, щоб дати руками честь працювати. Як на мене, це дуже класний приклад. Я дуже горджуся, що ми це робимо, хоча це займає час. Ми такі собі годувальники. Діти поки що це не усвідомлюють і не розуміють, але потім їм це згадається як дуже важливий епізод у житті, - каже Аліса Смирна.