Дієтологи і нутриціологи радять звертати увагу на колір овочів і фруктів. Це допоможе захистити організм від серйозних проблем.
Літній сезон радує різноманіттям натуральних продуктів. Серед них - зелень, фрукти і овочі, які людині потрібні. Незважаючи на те, що така їжа не викликає захоплення у організму, так як не є калорійною, дотримуватися денної норми необхідно.
Скільки в день потрібно їсти фруктів і овочів
Щоденне дотримання норми допоможе вам запобігти захворюванням серцево-судинної системи, знизити ризик розвитку цукрового діабету і ожиріння.
Доросла людина в день повинна вживати 400 гр овочів і 200 гр фруктів. Пам'ятайте про те, що твердий продукт і сік - це не одне і те ж. Стакан напою не замінить штучний продукт.
Зовсім відмовитися від соку не вийде, тому враховуйте, що в магазинній продукції більше добавок і ароматизаторів, ніж натуральних речовин. Якщо хочете отримати смачний і корисний напій - робіть свіжовичавлений сік вдома.
Якого кольору вибирати овочі та фрукти
Корисні властивості дарів природи залежать від кількості корисних речовин у складі:
Блакитний колір фруктів і овочів говорить про те, що продукт містить антоціан - антиоксидант, який нейтралізує запальні процеси в кишечнику і покращує його бар'єрні функції;
Червоний - лікопін, який надає профілактичну дію і знижує ризик розвитку онкології;
Жовті або помаранчеві овочі та фрукти - бета-каротин. Відповідає за здоров'я шкіри і очей, а також знижує рівень холестерину, попереджає хвороби серця і допомагає впоратися з атеросклерозом;
Коричневі та білі продукти мають в складі алліцин - органічна сполука, яка зміцнює імунітет і кровоносну систему, а також покращує пам'ять. Найпопулярнішим продуктом з високим вмістом алліцина є часник;
Зелений колір в овочах і фруктах свідчить про наявність хлорофілу, він приводить в норму тиск, підвищує рівень гемоглобіну і очищає судини.