Традиційно у селі Соловка на Закарпатті виготовляють олію. Місцевий фермер Бейло Бачкаі вирішив налагодити виробництво олії з насіння гарбуза. Окрім цього, аграрій планує налагодити ще й реалізацію олії з виноградних кісточок.
Про це повідомляє “Закарпаття онлайн”, пише agronews.ua.
“Ми займаємося фермерством з 1987 року. На 5 гектарах землі вирощували зернові, картоплю, сорго та інші культури. Раніше в селі Соловка люди традиційно вирощували соняшник і виробляли соняшникову олію для власних потреб. Хоча соняшник вирощувала більшість селян, чавив олію один чоловік. Коли він помер, його рідні продали все обладнання. У 2016 році у мене з’явилася можливість купити прес. І тоді ми разом із сім’єю вирішили продовжити давні традиції”, – розповідає фермер.
Фермер вирішив також займатися віджимом гарбузової та інших видів олій.
“Наша ціль на наступні роки – почати виготовляти олію з виноградних кісточок”, – говорить Бейло Бачкаі.
Виробництво олії – довгий процес, розповідає господар.
“Ми працюємо протягом усього року. Результат отримуємо не відразу. Адже, щоб олія була чистою, потрібно зачекати, щоб вона осіла. Зазвичай це зваймає від 8 до 10 днів. Утім, у прохолодну погоду процес може тривати й 14 днів”, – розповідає фермер.
Для виробництва олії підходить насіння не всіх сортів соняшника. Тому важливо підібрати правильну сировину, говорить Бейло Бачкаі.
Фермер, крім пресу, має власну зерноочистну машину. А от комбайн для збору соняшника орендує у сусідньому селі. Бейло допомагає чавити олію й сусідам. Заоохочує їх також займатися вирощуванням соняшника. Наразі попит на олію від фермера перевищує пропозицію. Він вже навіть не рекламує свою продукцію, адже постійні покупці вишиковуються у чергу.
Надалі Бейло Бачкаі планує розширювати виробництво і урізноманітнювати асортимент олій.