В Україні за останній період почастішали випадки реєстрації
захворювання свиней на африканську чуму (АЧС). З метою забезпечення
стабільної епізоотичної ситуації на території області та недопущення занесення африканської чуми свиней
Головне управління Держпродспоживслужби в
Закарпатській області рекомендує власникам, які утримують поголівʼя свиней, посилити заходи профілактики недопущення цього захворювання.
АЧС є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози
чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуютьсядля блокування її розповсюдження.
Що необхідно знати про африканську чуму свиней (АЧС):
1. АЧС не становить небезпеки для людини;
2. Людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;
3. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом тварини.
Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней (АЧС)?
• ознаки хвороби розвиваються дуже швидко;
• висококонтагіозна (надзвичайно заразна);
• інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);
• вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування);
• хворобливий стан організму - тварина виглядає підозріло, не так як
завжди;
• хвороба свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).
Як відбувається зараження свиней:
1. Шляхом безпосереднього контакту.
2. Опосередковано:
• через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та
обслуговуючий персонал;
• при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:
• утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму;
• не допускати відвідувати господарство стороннім особам;
• не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
• не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
• не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
• не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою