Газовані солодкі води - шкідлива для організму в першу чергу для шлунку. Через те що ці напої, мовляв, мають низьку кислотність.
Для підвищення кислотності у газовану солодку воду додають лимонну, яблучну або ортофосфорну кислоту. Остання, яка входить до улюбленої нами коли, не може не викликати інтерес.
технічна ортофосфорна кислота не тільки у газированих солодких напоях, а й інших харчових продуктах та використовується у сільському господарстві:
- у продуктах. Використовується як регулятор кислотності у випічці, напоях, м'ясних, ковбасах і молочних продуктах.
- для дерев та кущів. Використовується щоб забезпечити стійкість матеріалу до займання, горіння, тління.
- для ґрунту. Використовується як добриво, завдяки чому ґрунт наживлюється мінералами, кислотами, що сприятливо відбивається на врожайності незалежно від погоди.
- для тваринництва. Фосфорна кислота широко використовується як харчова добавка кормів для великої рогатої худоби, птахів.
Варто зазначити, що фосфорна кислота також входить до складу побутової хімії. Використовується для видалення іржі, накипу та інших корозій, які виникають на металі.
У медицині кристали використовують як профілактику для лікування сечокам'яних захворювань при зниженій кислотності шлунка. Також застосовують у хімічній діяльності для отримання окремих кислот та сполук. Окрім цього застосування кристалів у стоматології для протезування та пломбування, у фармацевтиці – для виробництва медичних препараторів широкого призначення.
Як використовувати ортофосфорну кислоту:
- щоб озрахувати кількості кислоти для введення, необхідно знати обсяг оброблюваної води, концентрацію і тип кислоти, рівень рН води і необхідний рівень рН після очищення.
- після введення кислоти необхідно проаналізувати рівень рН найближчого емітера від фільтра за допомогою комплекту тестів або спеціального паперу індикатора рН.
- необхідно відрегулювати прискорення введення кислоти.
- повторювати кроки 2 і 3, доки не вийде необхідна концентрація кислоти у воді.
Важливо зазначити, що не рекомендується застосовувати кислоту в концентрованому вигляді, оскільки це може призвести до судинних кровотеч, руйнувань зубів, появи карієсу, опіків, блювоти, проносу, діареї тощо.
Перед тим, як Ви плануєте застосувати ортофосфорну кислоту, необхідно проконсультуватися з лікарем.
Ортофосфорна кислота — джерело фосфора, який приймає участь у багатьох процесах організму людини. Не варто поспішайте вносити цю харчову добавку і продукти із нею у чорний список , якщо вживати у розумних межах вона - цілком безпечною.