Яблучний Спас: традиції та прикмети святкування Преображення Господнього

19 серпня віряни та церква вшановують Преображення Господнє – описане в Євангеліях таємниче преображення (перетворення), явлення Божественної величі й слави Христа на горі Фавор


В Україні – це одне з найбільших хліборобських свят. Його ще називали святом врожаю. Кожен із селян вважав за святий обов’язок віднести до церкви на посвяту овочі, фрукти, гриби, мед у стільниках, хліб – щедрі подарунки природи. Сенс свята полягає в події об’явлення преображеного Христа апостолам і у глибокій людській подяці Богу за дані Ним дозрілі плоди.

Припадає на Успенський піст або Спасівку, проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино.

У народі свято Спаса мало світське значення, пов’язане зі святом врожаю. Це дає підставу вважати, що його первісне коріння сягає дохристиянських вірувань. Адже майже в усіх давніх народів існували урочисті свята врожаю. Красномовним свідченням того, що Спас символізував свято врожаю, яке згодом використало в своїй обрядовості християнство, є звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стільники тощо.

Селяни до Спаса намагалися зібрати всі зернові.

19 серпня: народні прикмети

  • Добра антонівка до великого року.
  • Антонівка вродила – наступного року хліб уродить.
  • Прийшов Спас – бери рукавиці про запас.
  • Прийшов Спас – пішло літо від нас.
  • Спас – усьому час.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар