В Ужгороді вчора, 3 липня, на площі Фенцика відбувся перший в Україні Чемпіонат по обсмажуванні кави на сковорідках. Організатор - Coffee roastery and brew bar Riverside
Захід відбувся на свіжому повітрі, під звуки живого вінілу і коментарі ведучого Валерія Костинського.
Змагалися учасники у трьох номінаціях: "Авторська обсмажування", "Сама харизматична обсмажування", "Парна обсмажування".
У першому раунді боролися Павло Чучка, Банді Шолтес, Едгар Петі і Владислав Товтин. Всі вони мали свою власну методику і секрет за авторською обсмажуванні кави. Учасникам видали зелену каву і у кожного була задача його обсмажити.
За словами організаторів, кава, який використовували для обсмажування, представлений з 3 країн - Бразилії, Нікарагуа, Ефіопії, це арабіка.
Павло Чучка, жарячи кави, розповів: "Традиційно раніше смажили каву на спеціальній сковороді, на ній не можна було більше нічого смажити, ні картоплю, нічого". За його словами, готову каву повинен бути коричневого кольору, рівномірно прожарений.
В авторській обсмажуванні учасники могли додати будь-який свій інгредієнт, секретний елемент.
Підсмажену каву змололи, зварили і дали на пробу журі: пробували її відомі закарпатські туризмологія Федір Шандор та Олександр Коваль, а також журналістка Евеліна Гурницька. Члени журі нюхали, пробували зерна на смак, а потім зварений могли спробувати.
Едгар Петі: "Мій секретний рецепт - копчене вершкове масло, яке я сам приготував, подкоптіть. Другий секретний інгредієнт - ютюб. Третє: оскільки я люблю каву з кислинкою, то я намагався зробити таку прожарювання, де кислотність трошки залишається. Я пробую, здається , вийшло ".
Владислав Товтин: "Я не готувався спеціально, згадав, як це робили в дитинстві. Я застав ті часи, коли треба було смажити каву вдома, потім акуратно варити на гейзерке і стежити, щоб не вибухнуло. Тому я зробив по-нашому фамільному рецептом, як вчила наша баба Ержа ".
Переможцем у цій номінації став Павло Чучка.
У другому раунді свою майстерність показували Сергій Денисенко, Олександр Шевелюк, Аммар Калмар.
У змаганні в парній обсмажуванні кави взяли участь як подружні пари, так і подруги, які дуже люблять каву.
Для учасників і гостей грав Олексій Уманський і його "Круглий звук". Також можна було позмагатися у спритності та витривалості разом з тренерами одного з фітнес центрів міста.
Перший чемпіонат відбувся. Нагороджених було чимало, і, як говорили численні присутні, було б дійсно непогано, якби подібні заходи відбувалися в Ужгороді частіше - так ми дійсно будемо підтверджувати славу кавової столиці України. Бо, як нагадує всім туризмознавець Федір Шандор, Львів славиться кав'ярнями, а Ужгород - кавою ".