«Геліос»: на Закарпатті зростає найвищий гігант у Європі

Закарпаття багате незвичних цікавинок та туристичних родзинок, і одним із унікальних туристичних районів є Перечинщина


Тут у кожному селі можна зустріти чимало цікавих історичних, культурних об’єктів і навіть познайомитись із дивовижними деревами – гігантами, які ростуть на одній із місцевих вершин під назвою Магурича, передає Голос Карпат.

Гора Магурича, яка є заповідним урочищем, знаходиться у Тур’я-Реметі. Саме тут ростуть величні веймутові сосни, яких висаджували в околицях села ще за часів Австро-Угорщини. Дослідником цих велетенських дерев, вік яких від 100-230 років, є учень місцевої школи Дмитро Немчик.

Наразі до Магуричі у будь-який період приходить багато туристів, аби подивитись на незрівнянних гігантів із надзвичайно товстезними стовбурами. І саме завдяки молодому досліднику із ремет ця місцина і стала ще більш привабливою для численних відвідувачів. Місце облагороджене, а довідатись про вік веймутових сосен на території Магуричі є нагода з інформаційних табличок, змайстрованих та встановлених Дмитром Немчиком поряд із деревами.

На території Магуричі ви знайдете веймутові сосни із найнезвичнішими іменами, а це: і «Генерал Грант», і «Велика трійця», і «Сентеналь», і дерево із грізною назвою «Грізлі-Гігант». Назви деревам придумав також їх дослідник Дмитро.

Наразі Дмитру вдалося виміряти другу за висотою сосну Веймутова у Європі під назвою «Геліос». Дерево також зростає на заповідній горі Магурича. Зелену гігантку вимірював Дмитро за допомогою дрона. Як повідомив дослідник, висота дерева сягає наразі 57 метрів. Найвищий екземпляр цього виду зростає в США на території національного парку «Великі димні гори» (штат Теннесі), її висота 58 м. Заміри дерева зроблені юнаком цьогоріч, 25 січня.

Геліос, Закарпаття, найвищий гігант

А ось найбільшу у Європі дугласію (Pseudotsuga menziesii), яка зростає у межах Тур’я-Ремети, цьогоріч названо на честь Дмитра Немчика. Дерево було виміряно цього року уперше професіоналами з Італії та визнано його найвищим деревом в Україні, Польщі, Словаччині, Угорщині, Молдовії тощо. Дугласію можна побачити на території флористичного заказника «Розтоки». У весняний період тут квітують білосніжні панські підсніжники, занесені до Червоної книги України.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар