Ферма з вирощування делікатесних равликів діє у Нижньому Селищі на Хустщині з 2017 року. Сюди їдуть не тільки подивитися, як вирощують равликів, а й спробувати, який на смак середземноморський вид мюллер
Поласувати делікатесом можна одразу на фермі, тут його подають у декількох варіаціях: під середземноморським соусом з чорної смородини і томатів, закарпатським з овечою бринзою і часником, з гострою паприкою та копчені равлики на виноградній лозі. Також під час дегустації пригощають місцевими винами і равликовою ікрою.
«Восени ми зібрали урожай орієнтовно трьох тонн равликів. Абсолютно увесь ми реалізовуємо у нашому закладі. Цьогоріч ферму відвідали чимало туристів як з усієї України, так і гості зі Швейцарії, Франції, Литви, Чехії та інших країн. І усіх нам вдалося здивувати незвичним смаком нашого делікатесу», – розповів співзасновник ферми равликів Михайло Дем’ян.
За словами пана Михайла, у світовій кулінарії найчастіше равликів можна зустріти в меню французької та середземноморської кухні. Якщо французи готують переважно виноградного равлика, то саме середземноморська кухня зробила відомим на увесь світ вид мюллер. На Закарпатті ж вирішили додати цій страві ноток автентичності і розробили власну унікальну рецептуру, а допомагали у цьому європейські шеф-кухарі. Так у меню з’явився равлик з гуцульською бринзою. Аби знайти баланс складових, закордон відправляли навіть взірці сиру. «Про смак равликів з різними соусами та їх ікру можна багато говорити, однак це саме той випадок, коли краще один раз спробувати і відчути ці смакові враження особисто, тому радо усіх запрошуємо на дегустації», – зазначив пан Михайло.
Наразі ферма равликів влаштовує дегустації за попереднім записом. Побачити самих равликів не вдасться, адже вони у своєрідній зимовій сплячці. Маточне стадо відбирається дуже ретельно, для нього створюють спеціальні умови зимівлі, прокинуться вони ранньою весною і у спеціальному приміщенні будуть відкладати ікру для вирощування нового покоління, а вже навесні мальок равликів випустять на територію ферми, де вони будуть зростати, пише Вікторія ЖУЙКО, «День».