Однією з цікавих ніш для малого та середнього фермера може бути виробництво спецій. Утім, варто прискіпливо підійти до вибору культури, адже клімат України підходить далеко не для всіх рослин, з яких виготовляють спеції. Але от одна з найдорожчих спецій, шафран, є зовсім невибагливою. Два роки тому плантація екзотичної рослини з’явилася на Закарпатті, повідомляє SEEDS
Фермер Андрій Мазюта засіяв шафраном ділянку площею 70 соток поблизу Мукачевого. Це найбільша площа посівів спеції у регіоні, пише “Подробности”. Сіяти культуру варто наприкінці літа, а збирати – в кінці жовтня – на початку листопада.
Шафран досить корисний. Спеція містить каротиноїди, ефірні олії, вітаміни групи В, А, С, РР, а також мікроелементи: кальцій, марганець, мідь, магній, цинк, селен, фосфор, калій, натрій та залізо. Утім вживання культури збадьорює, так само, як, наприклад, вживання кави. Тому додавати занадто багато спеції не рекомендується.