Теракт і падіння веж-близнюків у США 20 років тому: як 11 вересня викликало епоху політичних потрясінь

Терористи спрямували два літаки у північну та південну вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку


20 років тому у Ньйо-Йорку в США 11 вересня 2001 року за допомогою захоплених пасажирських літаків стався терористичний акт (також відомий як 9/11). Унаслідок нападу загинуло 2 996 осіб, більше 6 000 осіб отримали поранення.

Теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв; інфраструктура зазнала збитків на суму не менше 10 млрд доларів США.

Як все відбувалося

Вранці 11 вересня 2001 року чотири групи терористів-смертників, загальною кількістю 19 осіб, захопили 4 пасажирські авіалайнери, які вилетіли з аеропортів у північно-східній частині США і прямували до Каліфорнії. Кожна група терористів мала щонайменше одного члена, який пройшов початкову льотну підготовку. Терористи спрямували обидва літаки у північну та південну вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Після цього всередині будівель спалахнула пожежа. Вогонь розплавив несучі сталеві конструкції, через що будівлі просто впали.

Третій літак терористи скерували в будівлю Пентагону, розташовану неподалік від Вашингтону, що призвело до часткової руйнації західної частини штаб-квартири міністерства оборони США. Пасажири і команда четвертого авіалайнера (рейс 93 United Airlines), довідавшись про долю інших літаків, атакували викрадачів і довели літак до катастрофи у безлюдному полі поблизу містечка Шанксвілл, що в штаті Пенсильванія.

Наслідки теракту

Знищення Всесвітнього торгового центру та прилеглої інфраструктури завдало серйозної шкоди економіці Нижнього Мангеттена, зокрема, мало вплив на світові ринки. Територію після падіння веж-близнюків розчищували півтора роки. Пентагон було відремонтовано протягом року після теракту.

У теракті запідозрили "Аль-Каїду" на чолі з Усама бен Ладеном. Президент США Джордж Буш оголосив війну тероризму, а війська Сполучених Штатів вторглися на територію Афганістану, аби змістити талібів, які переховували представників "Аль-Каїди".

Багато країн після теракту посилили своє антитерористичне законодавство. Сам Усама бен Ладен мотивом теракту назвав підтримку США Ізраїлю, присутність американських військ у Саудівській Аравії та санкції проти Іраку.

Бен Ладна спецпризначенці США ліквідували у травні 2011 року в Пакистані, де він переховувався..

Тепер на місці веж-близнюків розташовується реконструйований One World Trade Center, урочисте відкриття якого відбулося 3 листопада 2014.

Впродовж 20 років війська США перебували на території Афганістану. Цього року вони остаточно залишили територію країни.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар