Більш здорове і збалансоване харчування: Чим годуватимуть у шкільних їдальнях

Revolutionize your trading with the 1inch App! Enjoy gasless swaps, exceptional rates, and a user-friendly interface. Take control of your crypto journey—download now!

Нові норми харчування в школах буде запроваджено з 1 вересня. Але якщо якийсь навчальний заклад не встигне перебудуватися, у них є час до 1 січня 2022 року


"У дітей повинно бути бажання їсти в шкільній їдальні"

Реформа шкільного харчування стартувала в 2020 році. Її ідеологами стали перша леді Олена Зеленська і шеф-кухар Євген Клопотенко. За словами Зеленської, мета реформи - підвищити рівень харчування в українських школах:

"Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв і безпеки харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл".

За словами Клопотенка, він ставив перед собою мету зробити таке меню, щоб у дітей було бажання харчуватися в шкільних їдальнях і щоб вони з дитинства знали, що харчування може бути різноманітним і смачним.

За 2020 рік модернізували понад 1800 шкільних харчоблоків, на що було виділено 400 млн грн державних субвенцій. А також оновили нормативну базу організації харчування в школах: розробили і затвердили новий порядок та норми харчування, гігієнічні вимоги до виробництва харчових продуктів, рекомендації щодо здійснення закупівель.

Оновлене шкільне меню представили у травні 2021 року. Було презентовано повноцінне чотиритижневе меню, яке складається зі 160 страв, які використовуватимуть залежно від кратності харчування для кожного навчального закладу. Тобто школам більше не потрібно складати меню, його вже скомбіновано, з рецептурами і розрахунками калорійності.

Корисне і смачне шкільне харчування

З 1 вересня стартує черговий етап реформи харчування – нове меню має бути запроваджено в школах. На практиці від старого меню воно повинно відрізнятися різноманітністю, збалансованістю і бути більш здоровим.

"У меню шкільних їдалень з'являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів і м'яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти і технічні карти, що значно полегшить роботу персоналу шкільних їдалень", – сказав Євген Клопотенко.

У новому раціоні школяра обмежать кількість солі, цукру, хліба і жиру, при цьому збільшать кількість м'яса, овочів і фруктів. Кількість цукру зменшать в 2-2,5 рази - до 7,5 г на один прийом їжі, кількість хліба зменшать до 30-50 г на один прийом їжі, виключать використання ковбасних виробів і рибних консервів. Але буде збільшено кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі, кількість м'яса так, щоб протягом п'ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м'яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна залежно від віку дітей. Школярам готуватимуть більше салатів, овочевих супів, рибних котлет.

У процесі приготування їжі будуть використовуватися спеції, що, на думку шеф-кухаря, зробить смак їжі різноманітним: "Тепер у школах не будуть ганятися за калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії і хліба, а їжа буде здоровою".

Планується, що вже в осінньому меню шкіл будуть сирна запіканка з бананом і кюлі, чахохбілі з куркою, кускус, шпундра та рибні нагетси.

Перехідний період і вартість харчування за новою системою

Для повноцінного запровадження харчування в школах за новою системою, окрім технологічних карток страв, ще необхідно повністю модернізувати харчоблоки в школах та усунути труднощі з організацією закупівель продуктів і послуг із харчування. А до 1 вересня зроблено це далеко не у всіх школах. Тому для повного і повсюдного запровадження нового меню в школах передбачено перехідний період - до 1 січня 2022 року.

Але неготовність шкіл до фізичного приготування страв з нового меню - не єдина проблема. Вартість шкільного харчування зросте. Щоправда, ідеологи реформи стверджують, що подорожчання шкільних обідів буде несуттєвим. Вартість харчування зростатиме, але на це в основному впливатимуть інфляція та інші економічні фактори, а не сам факт запровадження нового меню.

"Раніше для того, щоб готувати продукти за всіма вимогами і нормами, потрібно було 14 грн. Зараз це буде 14 грн і 50 коп. Або для кращого харчування і якості продуктів, – від 14 до 25 грн", - заявив Клопотенко.

Окрім того, вартість харчування відрізнятиметься залежно від регіону – продукти і комуналка коштують скрізь по-різному. Також, чиновники запевняють, для забезпечення школярів здоровою і різноманітною їжею коштів у бюджеті достатньо. Але на практиці це виглядає трохи інакше, десь бюджетних коштів недостатньо навіть для організації харчування за старою системою. Тобто за нове меню для своїх дітей доведеться доплачувати батькам.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар