Через Telegram-бот злили базу з 26 млн водійських посвідчень: справу розслідує СБУ

Free ebooks Library zlibrary project

У мережі з'явився Telegram-бот, який видає персональні дані українців, зокрема дані водійських посвідчень. Про це у Facebook 11 травня повідомив голова громадської організації "Електронна демократія" Володимир Фльонц.

"Мені показало не тільки паспортні дані, мої старі паролі (старі, але на той момент справжні!), але й дані з біометричних паспортів (включно з фото) і вишенька на торті – водійське посвідчення, про яке я навіть не здогадувався. Навіть у "Дії" його не показує, а у хлопців у базі є", – написав Володимир.

В інформації про бот ідеться, що в ньому надано 4,5 млрд логінів і паролів. Під час запуску бота вам пропонують шукати інформацію, ввівши водночас особисті дані, такі як прізвище, ім'я та по батькові, номер телефону, ідентифікаційний номер платника податків, номер паспорта тощо.

У Мінцифри заявили, що зливання даних не має стосунку до застосунка "Дія".

Telegram-канал мобільного додатку «Дія» від Міністерства цифрової трансформації повідомив, що не має стосунку до зливання даних.

"Вчора один телеграм-бот злив базу даних з 26 млн водійських посвідчень. Чутки, що до цього причетна «Дія» — безпідставні. Це неможливо навіть теоретично:

  • «Дія» не має бази даних і не накопичує таку інформацію;
  • Обсяги інформації, доступної у боті, в десятки, а то й сотні разів, перебільшує ту, з якою працює «Дія»;
  • Аналіз боту свідчить про використання старих баз даних, які вже не один рік доступні в Даркнеті. Йдеться про базу ПриватБанку (до націоналізації), а також інших приватних баз даних. Наприклад, в боті доступні паролі Вконтакте, Linkedin" - зазначають у Мінцифри.

У міністерстві застерегли українців від спроб перевірити наявність інформації про себе в роботі, оскільки цими діями громадяни самі діляться особистою інформацією зі зловмисниками.
Служба безпеки України розпочала слідчі дії за цим фактом.

Довідково: мобільний застосунок "Дія" запустили 6 лютого. За допомогою цієї програми українці зможуть зберігати особисті документи в електронному вигляді і в майбутньому здобути доступ до всіх державних онлайн-сервісів. На початковому етапі в застосунку доступні водійські права та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар