Зберегти обрядові традиції приготування їжі різних етнічних груп та популяризувати гастрономічний туризм. В Ужгороді презентували проект розбудови інструментів захисту регіональної нематеріальної культурної спадщини шляхом створення віртуального музею “Вітрина Закарпаття”
Впровадження складових проєкту здійснюють кращі фахівці у своїх галузях, серед яких Ужгородський національний університет. Науковці вишу буквально чи не по молекулах розібрали кожну етнічну закарпатську страву.
Віртуальний музей гастрономічної спадщини “Вітрина Закарпаття” реалізують за підтримки Українського культурного фонду. Під час урочистої частини, підписали й Меморандум про співпрацю у сфері охорони та збереження нематеріальної спадщини як об’єкту туристичного тяжіння та ресурсу для локального та територіального розвитку між представниками ГО «Імаго культури», управлінням туризму та курортів Закарпатської ОДА та Департаментом культури, національностей та релігій.
Для підписання Меморандуму обрали три пілотні ОТГ – Хустську, Солотвинську та Ясінянську. Для останньої, де розвивається туризм – такий проєкт має неабияке значення.
У віртуальний музей увійдуть 30 страв, 25 від Закарпаття та 5 з Бессарабії. Автори, експерти та усі дотичні до «Віртуального музею гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття» сподіваються, проєкт національної співпраці популяризуватиме гастрономію краю.