У Мукачеві розпочався ІІ дитячий шаховий турнір

Revolutionize your trading with the 1inch App! Enjoy gasless swaps, exceptional rates, and a user-friendly interface. Take control of your crypto journey—download now!

У Мукачівському Палаці культури та мистецтв 6 серпня розпочався ІІ дитячий шаховий турнір «Buryshyn Cup-2021». Змагання проводиться за регульованою швейцарською системою в 9 турів. Для участі у турнірі зареєструвалося 46 юних шахістів


Спортсмени приїхали з різних районів та областей – не лише з Мукачева, а й з Ужгорода, Виноградова, Берегова та Києва. Найстаршим 18 років, а наймолодшим, хоча нижнього вікового цензу немає –  5-6 років. За словами головного судді турніру, міжнародного арбітра Миколи Кейка, з такого віку вже доцільно віддавати дітей на шахи.

Маленькі шахісти перед грою поводяться, як будь-які діти – галасують, сміються, бігають. Дехто ставить поруч з шаховою дошкою улюблені іграшки. Суддя закликає до дисципліни.

Попри таку неформальну атмосферу, плани у шахістів недитячі. 9-річний Міша каже, що займається шахами три чи чотири роки. Беручи участь у турнірах, уже в такому ранньому віці він ставиться до шахів не як до хобі, а як до професії. Для шахістів це характерно.

«Ідея турніру з’явилася минулого року. В Мукачеві проживав і тепер проживає у Києві такий шахіст, як Василь Буришин. Він вирішив зробити такий турнір традиційним для дітей до 18 років, – розповідає суддя Микола Кейк, – минулого року був перший турнір, цього року – другий».

Арбітр високо оцінює рівень мукачівських шахістів. В Мукачеві мешкає олімпійський чемпіон з шахів Захар Єфименко, а серед учасників «Buryshyn Cup -2021» – чемпіон України та віцечемпіон у різних вікових категоріях Вадим Петровський. Минулого року він посів перше місце і на мукачівському дитячому турнірі.

Вадим народився у Донецьку, а в Мукачево переїхав після того, як на Сході почалися бойові дії. Хлопець розказує, що займається шахами змалечку:

«У 4 роки мене навчив шахам дідусь. Відтоді я приїжджав інколи до дідуся з бабусею і грав, мені сподобалось… Дуже люблю задачі на логіку, розумові здібності. Шахи – це якраз такий спорт, у якому найбільше проявляються ці якості».

Зараз Вадиму Петровському 14 років, і п’ять років поспіль він виступає на чемпіонатах України. Чотири рази шахіст ставав чемпіоном України, а один раз брав участь у чемпіонаті Європи, на якому посів 4-те місце. «Хочу стати професійним шахістом, гросмейстером, найкращим у світі», – ділиться амбітними планами шахіст.

Загалом на «Buryshyn Cup -2021» зібралися шахісти абсолютно різного віку і рівня підготовки. Змагання триватиме два дні. Учасники гратимуть у швидкі шахи. Першого дня відбудеться 5 турів, другого – 4. За їх результатами і визначать переможців у кількох категоріях: у загальному заліку, серед дівчат, до 14 років, до 8 років, кращий 4 розряд і кращий 3 розряд, пише Перший.com.ua

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар