Масковий режим для міні-скульптур: ужгородський фотограф розповів про свій унікальний фотопроект

Free ebooks Library zlibrary project Visit English version online. Play and win with bonuses.

Закарпатський фотограф Костянтин Черкай вирішив влаштувати фотосесію для знаних ужгородських міні-скульптурок. Але, на його думку, позаяк в країні діє карантинний режим, то і скульптури повинні «дотримуватися» правил. Ініціатор проекту звернувся до місцевої майстрині Ірини Лукашенко із проханням пошити захисні маски для міні-скульптур. Жінка радо відгукнулась та виготовила креативні пов’язки.

«Карантин – саме по собі стресове явище. Нам бракує позитивних новин. Тоді і виникла ідея фотопроекту: прикрасити улюблені скульптурки ужгородців і зробити серію фотографій. Мені хотілося викликати у людей позитивні емоції та вкотре нагадати про дотримання заходів безпеки» – розповідає фотограф Костянтин Черкай.

  

За словами ініціатора проекту, ця серія світлин викликала ажіотаж та позитивні відгуки від користувачів соцмереж. Тоді ж Костянтин вирішив оздобити маскою і великі скульптури Ужгорода: пам’ятник художника Ігнатія Рошковича, ужгородського кавомана та статую «Дівчина з голубом».

              

Однак є і не зовсім приємне у цій історії: маски на міні-скульптурах почали зникати майже відразу. Ініціатор проекту гадає, що причина у вандалізмі, або ж хтось захотів собі такий «сувенір». У середньому маленькі скульптури побули у масках 3-4 дні.

Самі ж оригінальні міні-скульптурки почав створювати ще у 2010 році місцевий скульптор Михайло Колодко. Автор вважав їх дієвими складниками налагодження культурної комунікації між Ужгородом та Європою. Ще одна міні-скульптура Михайла Колодко розташована на території США і також «дотримується» карантину.

«Кожна міні-скульптурка присвячена певній маловідомій історії Закарпаття, про яку знає навіть не кожен місцевий житель, не кажучи вже про приїжджих та туристів. Наприклад, американський фокусник, ілюзіоніст Гаррі Гуддіні – мало хто знає, що його бабуся була з невеличкого села на Закарпатті. Або відомий угорський композитор Ференц Ліст – його друг проживав тут, тож не виключено, що і сам музикант міг гостювати у свого друга та надихатися закарпатським краєм на створення нових музичних творів» - зазначає екскурсовод Марія Заболотна.

Закарпатські туризмознавці 25 квітня організували віртуальну екскурсію міні-скульптурками краю, інших регіонів України, а також Будапешта. У межах задуманої акції щотижня гіди показуватимуть та розповідатимуть про відомі закарпатські міні-скульптурки, а також маленькі пам'ятники з інших областей України. Так, під час першої віртуальної мандрівки «відідали» Ужгород, Мукачево, Воєводино, Чернівці, Одесу та Будапешт.

https://www.youtube.com/watch?v=Vztbn2Fnx8E&feature=emb_err_watch_on_yt

Ми поспілкувалися з ініціатором проекту Костянтином Черкаєм, який розповів про історії своїх улюблених міні-скульптурок. А також прогулялися Ужгородом з екскурсоводами, які показали нам найменшу міні-скульптурку у найменшому обласному центрі! Про все – дивіться незабаром на «Першому кабельному».

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар