Водоспади Закарпаття, які варто відвідати

Водоспади Закарпаття вразять будь-якого туриста. У закарпатських лісах є чимало водоспадів. Природні дива Західної України поступаються світовим водоспадам висотою, але не красою


Водоспад Шипіт

Гідрологічна памятка природи місцевого значення. Розташований на північних схилах гірського масиву Полонина Боржава, у глибокій ущелині річки Пилипець (притока Репинки, басейн Тиси), у межах Міжгірського району Закарпатської області, приблизно за 10 км від залізничної станції Воловець, за 6 км від села Пилипець. Водоспад утворився на місці виходу стійких пісковиків палеогену й гравелітів з тонкими прошарками сланців. Висота 14 м.

Милуватися каскадами можна будь-якого сезону: взимку річка не замерзає повністю, тому ви маєте змогу побачити, як кришталевий потік зривається зі скель. Підійти до водоспаду можна як зверху, так і знизу — пейзаж буде однаково привабливим. Проте найкращий час для зустрічі з Шипотом — навесні, коли на схилах Гемби тануть сніги, наповнюючи потік.

Водоспад Ялинський

Справжня перлина українських Карпат – Ялинський водоспад знаходиться в Мармароському масиві, а саме в Рахівських горах. Найближчий населений пункт – село Ділове.  Водоспад однокаскадний, заввишки 26 м. Утворився в місці, де води потоку Ялин (права притока річки Білий) майже прямовисно стікають з високого скельного уступу. Особливо мальовничий водоспад тоді, коли він повноводний — навесні під час танення снігів або після злив. Ялинський водоспад вважається найвищим однокаскадним водоспадом Українських Карпат.

Водоспад Ялинський особливо мальовничий та привабливий у весняний період, під час танення снігу, тоді вони повноводні. Або після злив. То ж це цікавий час для того, що б сповна насолодитись їх красою.

Водоспад Воєводин

Гідрологічна памятка природи місцевого значення. Розташований на південних схилах гірського масиву Полонина Руна, на потоці Воєводин, у межах Державного заказника “Соколові Скелі”, за 12 км на північ від села Туря Поляна Перечинського району Закарпатської області. Висота головного каскаду 5—6 м. Потік Воєводин бере початок на Полонині Рівній (максимальна висота — 1497 м), тече глибокою ущелиною і впадає в річку Шипіт.

Спочатку водоспад ділився на дві частини, та тепер тільки одна, більша, збереглася, а інша - завалена камінням. Вчені припускають, що ущелина, з якої витікає вода, утворилася внаслідок землетрусу. А назву водограю дали через шум або вой (рев), який створює вода при падінні з такої висоти.

Водоспади — природне диво. Можна годинами милуватись, як з крутих скель зривається стрімкий потік. Складно пояснити, чому водоспади викликають у людей щире захоплення.

Водоспад Труфанець

Розташований на південно-східних схилах гірського масиву Свидівця, в межах Рахівськогорайону Закарпатської області, неподалік від південної околиці смт Ясіні, у пригирловій частині річки Труфанця (права притока Чорної Тиси, басейн Дунаю). Загальна висота водоспаду — 36 м. Складається з численних каскадів (понад 5). Утворений на місці виходу на поверхню стійких до ерозії пісковику. При підніжжі водоспаду влаштовано оглядовий майданчик-альтанку. Труфанець має чимале естетично-рекреаційне значення.

Найкрасивіший у всьому Закарпатському краї водоспад Труфанець. Семикілометрова подорож свіжим карпатським повітрям від поселення до природної дивовижі тільки закріпить лікувальний ефект від мінеральних джерел.

Стежкою вверх від Труфанця можна знайти найсмачніші (і найцінніші!) карпатські гриби — білі. Тут, у вологому та тінистому лісі, їх може бути дуже багато! До речі, гуцули тільки їх “грибами” і називають: “Що, гриби збираєте?” означатиме чи збираєте ви саме білий гриб, і ніякий інший.

Перший кабельний

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар