Давні монастирі Мукачівської єпархії – в Ужгороді презентували унікальний історичний каталог (ФОТО; ВІДЕО)

Документальну історію монастирів, які стояли біля витоків чернецтва на Закарпатті представили у Державному архіві Закарпатської області. Праця над зведеним предметно-тематичним каталогом документів під назвою «Давні монастирі Мукачівської єпархії (1360-1800)» тривала 15 років. Відтак виявлені та опрацьовані документи допомагають усвідомити, наскільки важливою є історія Церкви.  


Давні монастирі Мукачівської єпархії cтали об’єктом дослідження кандидата богослов’я, священнослужителя Олександра Монича. Саме їм автор і присвятив свою книгу, яку презентував в Ужгороді в обласному архіві. Зосередив увагу на 1360-1800 роках.

Ужгород, Мукачівська єпархія, каталог, книга, давні монастирі

У дослідницькій праці Олександр Монич проаналізував та впорядкував документи двох фондів Дерзжавного архіву Закарпаття. Загалом, протягом 15-ти років опрацьовано більше 9 тисяч документів. Каталог знайомить читача з оригіналами та копіями архівних справ з історії давніх монастирів єпархії, які в сучасності опинилися на території інших держав.

Видання опублікували за участю працівників Богословсько-історичного науково-дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), представників Закарпатської Обласної Ради, Державного архіву Закарпаття і факультету історії та міжнародних відносин УжНУ. На майбутнє вже заплановані і наступні публікації.

Ужгород, Мукачівська єпархія, каталог, книга, давні монастирі

На Закарпатті чернецтво має давні традиції, які поєднують його зі світовими центрами православ’я – святою горою Афон, Єрусалимом, монастирями Сербії, Словаччини, Румунії. Загалом на сьогодні в області діють 46 чернечих обителей: 20 – на території Мукачівської єпархії та 26 – на території Хустської.

Детальніше у нашому сюжеті:

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар