Річниця стихії: як і чому жителі Ясінянської громади досі страждають від наслідків червневого паводку (ФОТО; ВІДЕО)

Рясні дощі, які не припинялись два тижні, спровокували кілька паводкових хвиль. Акумульованої води виявилось достатньо, щоб завдати непоправної шкоди сотням сіл у двох Карпатських областях. Розмиті дороги та береги. Знищені мости й укріплення. Затоплені сільгоспугіддя та цілі села.


Початок другої декади червня жителям високогірної Ясінянської громади запам’ятається надовго. Рясні дощі, які тривали зо три тижні, призвели до того, що тут бояться найбільше – паводку. Однак він був куди більш руйнівний, ніж попередні.  

стихія, річниця, Ясіня, страждання, наслідки паводку, жителі

Десятки кілометрів розмитих доріг. Стільки ж знищених мостів та укріплень. Чи не найбільше від великої води постраждали жителі присілку Стебний.

Знищений міст вів до будинку пенсіонера Юрія. Зараз, рік по тому, чоловік не може дивитись на руйновище без сліз.  

 стихія, річниця, Ясіня, страждання, наслідки паводку, жителі

Вода фактично повністю розмила дорогу. І подібних зруйнованих ділянок до присілку чимало.

Після паводку настав тривалий процес ліквідації наслідків. Однак, бідкаються тамтешні, роботи затягувались. Фактично працювати почали після зміни очільника громади.

Найперше приступили до укріплення берегів. Річка хоч і мала, все ж під час дощів швидко перетворюється у бурхливий руйнівний потік. Систему габіонів встановили на критичних ділянках, де дорога була непроїзною.

стихія, річниця, Ясіня, страждання, наслідки паводку, жителі

Попри форсовані темпи зведення укріплень (ФОТО з вібер), тривала й регуляція русла. Однак, нарікають тутешні, чимало аварійних та незахищених ділянок і по нині зостаються зонами потенційного лиха. А все через брак фінансування. Підрядчику, кажуть, просто не заплатили.  

Подібна картина з незавершеним будівництвом укріплень і в ще одному присілку Ясіня. Люди з острахом чекають дощів, адже знають – від великої води порятунку нема.  

стихія, річниця, Ясіня, страждання, наслідки паводку, жителі

Яскравим прикладом відсутності чіткого плану відновлення берегоукріплень в минулому – став підмитий ще у 2008 році будинок. Він тримається на палях, а з кожним роком вода все більше розмиває берег – загрожуючи місцевим ізоляцією.

Місцеве керівництво скільки може виділяє коштів на ліквідацію минулорічного паводку та шукає підтримки в підприємців, аби спільно розчистити русла та попередити підтоплення. Однак без комплексної програми укріплень та відновлення знищеної інфраструктури тут не обійтись. З чим неодноразово звертались до районного та обласного керівництва.

Поки громада самотужки веде боротьбу з наслідками стихії – насуваються нові загрози. Тож без належного державного фінансування лиха в майбутньому не уникнути, як і особистих трагедій місцевого населення, яке очікує на допомогу від країни.

Детальніше у сюжеті:

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар