Наукові новини: чому зникає грип та як Каролінги відкупалися від вікінгів

Revolutionize your trading with the 1inch App! Enjoy gasless swaps, exceptional rates, and a user-friendly interface. Take control of your crypto journey—download now!

Серед наукових новин тижня:

  • Як коронавірус знищив звичайний грип
  • Товарно-грошові відносини у мавп-капуцинів
  • Скарб, що врятував Париж від вікінгів

Про це пише BBC NEWS Україна

Вірус, який зник

Надзвичайні заходи індивідуального захисту проти пандемії коронавірусу призвели до того, що різко знизилась захворюваність звичайними видами грипу, а два підвиди вірусів, на думку експертів, і зовсім могли зникнути.

Щоб пояснити механізм зникнення вірусів, необхідно зрозуміти їхню класифікацію.

Сезонні епідемії грипу викликають дві групи вірусів: інфлюенца А та Б.

Віруси інфлюенца А поділяють на підвиди залежно від білків на їхній поверхні - гемаглютиніну (H) та нейрамінідази (N).

Зараз серед населення циркулюють віруси H1N1 та H3N2, кожен з яких поділяють на підвиди.

А от віруси грипу інфлюенца-Б не поділяються на підвиди, але мають дві лінії - Б-Ямагата та Б-Вікторія.

Так ось, підвид H3N2, відомий як 3c3.A, та лінію Б-Ямагата не фіксували з березня 2020 року.

На відміну від біологічного різноманіття видів у природі, зменшення видів або диверсифікації вірусів - це гарна (для людства) ознака.

Щороку фахівці, що займаються розробкою вакцин, за кілька місяців до початку сезону грипу, відстежують штами, які циркулюють у світі, та намагаються вгадати, які з них будуть найпоширенішими (адже зробити щеплення від усіх видів грипу неможливо - це надто складно й дорого).

Тож чим менше штамів - тим легше зробити вибір, і тим більше шансів, що ви отримаєте правильне щеплення.

Особливим різноманіттям відрізняється група H3N2, і до пандемії підвиди цього вірусу з кожним роком множилися.

"Раніше, коли ми складали рекомендації щодо вакцин, цей вірус завжди був головним болем", - каже представник ВООЗ Річард Веббі. Тому, за його словами, різке зниження різноманіття цього вірусу стало чудовою новиною.

Втім, Веббі радить не радіти завчасно, оскільки той факт, що вірус давно не згадують в офіційній статистиці, ще не означає, що він стовідсотково повністю зник.

Були б гроші...

наукові новини, грип, зникає, Каролінги, рятування Парижу, вікінги

     Як Каролінги рятували Париж від вікінгів 

наукові новини, грип, зникає, Каролінги, рятування Парижу, вікінги

Скарб зі 118 срібних монет віком близько 1200 років, знайдених на північному сході Польщі, цілком може бути частиною викупу, який Каролінгська імперія заплатила вікінгам, щоб ті забралися геть з їхньої столиці - Парижа.

Династію Каролінгів заснував король франків Карл Великий (він же Шарлемань), і у VIII- IX ст. вона займала територію сучасної Франції, Німеччини, Швейцарії та північної Італії.

Раніше у Польщі знайшли лише три таких монети Каролінгів з характерним латинським написом та зображенням розп'яття у центрі.

Археологи поки що не знають, чи ці монети спеціально заховали, чи загубили, оскільки в ті часи це була безлюдна глушина, і поблизу не знайшли жодних ознак прадавнього житла.

Тоді перше середньовічне польське королівство ще не було засноване, а населяли цей регіон слов'янські племена, які користувалися переважно срібними арабськими дирхамами, котрі їм платили купці-работоргівці з Багдадського халіфату.

Однак вчені не виключають, що гроші потрапили туди з торговельно-ремісничого центру Трусо поблизу балтійського узбережжя, де торгували бурштином, хутром та рабами. Саме там і знайшли попередні три каролінзькі монети.

Якщо це так, то не виключено, що гроші спочатку були частиною викупу, за допомогою якого король Каролінгів Карл II Лисий, онук Карла Великого та син імператора Людовика Благочестивого, хотів відкупитися від вікінгів, що погрожували захопити Париж.

Скандинавські рейдери часто нападали на Імперію Каролінгів, заходячи углиб їхньої території. Як свідчать літописи, які вели ченці, у 845 році флот вікінгів дійшов Сеною до Парижа і взяв в облогу місто, яке тоді лежало на острові посеред річки.

Карл Лисий тоді нібито заплатив загарбникам 7 тисяч ліврів - більш ніж 5 тонн срібла й золота - щоб врятувати місто від розграбування.

"Якщо виявиться, що більшу частину зі знайдених монет викарбували в Парижі - а деякі з них точно паризького виробництва, - то зовсім не виключено, що це справді частина викупу, - вважає археолог та експерт-нумізмат з Варшавського університету Матеуш Богуцький, - однак говорити про це з упевненістю ще зарано".

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар