Статус русинів та їх визнання: підсумки робочого візиту Голови Комітету ВРУ з питань прав людини Дмитра Лубінця(ВІДЕО)

Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини прибув на Закарпаття. Мета поїздки - почути пропозиції до проєкту нової редакції закону «Про національні меншини в Україні» та обговорити з представниками нацменшин нагальні проблеми. Ужгород став фінальною точкою у робочій поїздці Дмитра Лубінця. Парламентарій вже поспілкувався із нацменшами в Одесі, Мелітополі, Умані та Чернівцях


На Закарпатті проживає понад 100 національностей. Найбільш вразлива - ромська. Наболілі питання громади - паспортизація, доступ до освіти і працевлаштування.

Порушили і проблеми угорських нацменшин. Представники цієї категорії громадян вважають, що в деяких питаннях їх права обмежують.

Визнання русинів, як корінного народу України, - питання не менш актуальне. Адже нещодавно Президент Зеленський виніс на розгляд парламенту невідкладний законопроєкт про корінні народи, де вимагає закріпити статус корінних народів України зокрема кримським татарам. За його словами, їх права потрібно відновити і забезпечити. Закарпатські ж русини в свою чергу запевняють, що на відміну від України, держави Європи їх визнали як національність, тож чим русини відрізняються як нацменшина від кримських татар.

Дмитро Лубінець також наголосив, новий закон повинен захистити права нацменшин,  незалежно від того, скільки людей тої чи іншої нацменшини проживає на території України.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар