Небезпечна розвага: як “джипінг” вбиває Карпати (ФОТО; ВІДЕО)

Джипінг у Карпатах -  саме той випадок, коли розваги обертаються трагедією. Трагедією саме для природи. Адже коли гори вкриваються джипами, стається непоправне


Розвага, ціною в життя. Щороку полонинами та хребтами Карпат на своїх або орендованих квадроциклах і джипах проїжджають десятки тисяч людей, серед них як закарпатці, так і туристи з інших країн, де такий відпочинок обмежений, а у деяких державах і взагалі заборонений. І щоразу після таких екстремальних занять гине флора та фауна українських гір.

Карпати, джипінг, флора, фауна, небезпечна розвага

Неконтрольована їзда по грунтових лісових дорогах, а особливо по калюжах, де живуть і розмножуються серед інших, рідкісні види амфібій наносить шкоду природньому середовищу. Те саме стосується і диких тварин, які можуть злякатися шуму квадроциклові покинути місця свого проживання. Для водойм такий антропологічний вплив також завдає шкоди, порушуючи і без того хитку екосистему, розповідають екологи.

Карпати, джипінг, флора, фауна, небезпечна розвага

Туризмознавці зазначають, на Закарпатті для так званого «джипінгу» не створили  спеціальні траси, тому туристи їздять гірськими дорогами, які проклали лісовози.

Карпати, джипінг, флора, фауна, небезпечна розвага

Та поодинокі катання на джипах порівняно з масовими здаються легкою забавою. На щорічному заході «Карпатський кордон», квадроциклісти на кілька днів з’їжджаються на Закарпатські полонини, для того аби розважитись. Екологи запевняють, альтернатива і зменшення екстремального чотириколісного транспорту у горах Закарпаття можливі.

Карпати, джипінг, флора, фауна, небезпечна розвага

Проблему так званого «джипінгу» на Закарпатті під час чергового засідання сесії обласної ради порушивдепутат від «ОП-ЗЖ» Іван Чубирко.Проблемне питання щодо пересування екстремального і водночас шкідливого транспорту Карпатськими полонинами розгляне президія Закарпатської обласної ради.

Проблему так званого «джипінгу» на Закарпатті під час чергового засідання сесії обласної ради порушив депутат від «ОП-ЗЖ» Іван Чубирко. Проблемне питання щодо пересування екстремального і водночас шкідливого транспорту Карпатськими полонинами розгляне президія Закарпатської обласної ради.

Карпати, джипінг, флора, фауна, небезпечна розвага

Проблема джипінгу болить не тільки Карпатам, а й усім горам України. Можливо варто ввести більш жорстку адміністративну відповідальність та в рази збільшити штрафи, або ж подбати про спеціально відведені місця й траси для екстремальної їзди і масових змагань. Адже лише так вдасться зберегти цілісну природу Закарпаття і не нашкодити навколишньому середовищу.

Дивіться далі в сюжеті:

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар