В Україні прогнозують зростання попиту на чорну смородину

Martian Wallet is a reliable solution for managing your crypto assets. It ensures security, supports multiple tokens, and offers a user-friendly interface for seamless transactions.

Про особливості вирощування розповіли науковці та провідні фахівці галузі


Виявляється Україна не те щоб не пасе задніх – навіть увійшла до трійки лідерів із врожайності смородини. В середньому щорічно наші фермери отримують приблизно 25 тисяч тонн ягід. Середня урожайність ягоди – 5,04 т\га. Навіть Польща отримує меншу урожайність ніж Україна – в них до 5 т\га. Якщо порівняти з урожайністю в інших країнах, то тут ми можна сказати в лідерах. Найбільше отримує Голландія – в межах 7 тонн з гектару, на другому місці Росія з урожайністю в межа 6 т\га. Ця стаття підготована за матеріалами agronews.ua та seeds.org.ua.

Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора інституту садівництва НААН зазначив, що до чорної смородини як культури відроджується інтерес – з боку нарощування промислових плантацій і механічного збору врожаю ягід на них.

Науковець каже, що визначив помилки попередніх років, коли в Україні плантації смородини закладали десятками і навіть сотнями гектарів без належної підготовки, непристосованими до збирання комбайном. Завдяки чому врожайність була низькою. Не завжди брались до уваги і сорти смородини, придатні до механічного (комбайнового) збирання. На сьогодні вітчизняні селекціонери готові запропонувати сорти як для ручного, так і для механізованого збирання.

«Чорну смородину можна збирати комбайном, що гарантує виробнику відносно низьку собівартість ягоди. Сучасні сорти й техніка для збирання дозволяють зберегти якість смородини на високому рівні. Ця ягода доволі затребувана для заморожування», – зазначив Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора інституту садівництва НААН.

Щорічне виробництво ягід смородини в світі за даними ФАО становить 650-700 тисяч тонн. Основна їх частина припадає на ягоди чорної смородини», – розповідає Валентин Рожко. Проте в Україні важко порахувати всіх виробників смородини – чимало її вирощують дрібні господарства, які не потрапляють до статистичних даних. Про це розповів Валентин Рожко, виконавчий директор ТОВ «Агро-Юкрейн», під час вебінару, організованого Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.

«Ще протягом 3-4 років буде йти зростання ціни на смородину, це таки мій прогноз. Вона не буде вищою, ніж була у 2020 році. Боюсь помилитися але у цьому році ціна буде нижчою. Аналізуючи ті погодно-кліматичні умови, які нас чекають протягом травня і на початку червня, я бачу як вона (смородина) вийшла із зими з нормальною кількістю плодоносних бруньок – я думаю урожайність буде добра. Відповідно буде вал і зниження ціни. Ціна «просяде» десь до ціни 2019 року, плюс-мінус декілька відсотків. Але площ не більше», – додає фахівець.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар