За розрахунками вартість нинішнього великоднього кошика буде на 25,8% вища за минулорічну і складе близько 780 грн
Цього року традиційні паску, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сир, хрін і сіль обійдуться українцям на 160 грн - тобто на 25,8% - дорожче, ніж в минулому році, коли мінімальний набір продуктів коштував 620 грн.
Щодо шовдаря на ужгородському ринку
Всі справжні закарпатці знають, що добре замаринований, заздалегідь закопчений, Шовдарь протягом місяця, а то й двох-трьох терпляче чекає на свою чергу в коморі. А звідти якось одного ранку потряпляє до кухні, де, розповсюджуючи навколо смачні аромати, тихенько вариться у величезному баняку до м’якості.
Але не в усіх є можливість готувати власноруч домашній шовдарь. Журналіст Першого кабельного відвідав деякі магазини та ринок в Ужгороді, аби дізнатись ціни на продукти до пасхального кошика.
Ужгородські ціни на готовий шовдарь цього року коливаються від 210 -240 грн. На ринку ви можете трохи сторгуватись із продавцем та вибрати шматок, який вам більше до вподоби.
Оригінальні кошики та прикраси до Великодня
Будучи в центрі міста наш кореспондент приглянув декілька магазинів, які продають незвичні речі до свята. Одна з таких продавців – пані Вікторія. Продає декоративні корзини до Великодня. Такі кошики гарно та оригінально підходять до освячення на Пасху. Також жінка розповідає, що такі кошики почали виготовляти у Європі. А вже звідти саме Закарпатська область перейняла таку ідею.
Окрім таких кошиків, в наявності різні прикраси, які можна покласти в середину, або ж послугувати, як декор в хаті.
Ексклюзивний рецепт від закарпатців
Наостанок, ми вирішили дізнатись від жителів Закарпаття, як вони готуються до свята. І одне з таких, стало створення особливих писанок на Великдень. Одна бабуся розповіла про рецепт незвичних писанок.
Писанки в капроні та цибулевій лусці
Спосіб приготування:
- Помити яйця( яйця повинні бути білі)
- Обезжирити їх оцтом
- Потрібно нарвати будь якої рослинності (більш менш гарної)
- На дно каструлі, в якій буде все варитись, викласти луску від цибулі
- Взяти капроновий носок(це надасть яйцеві коричневого кольору)
- Покласти в носок яйце пригорнуте рослиною
- Міцно зав’язати носок, аби рослина притиснулась до яйця
- Покласти всі яйця в каструлю
- Варити 20 хвилин
- Після приготування можна трішки обмастити яйця маслом, аби вони отримали блиску