На Закарпатті вже розпочався весняний грибний сезон. Завзяті любителі тихого полювання вже збирають перші гриби. Називаються вони сморчки, зморшки, строчки, а в деяких населених пунктах Ужгородщини
Іван Іванович з Берегівщини розповів, що у довколишніх лісах перші зморшки з’явилися два тижні тому. Район теплий, тут усе з’являється раніше, достигає, як в інших районах Срібної землі. На ринку в Берегові лісові трофеї продають пенсіонери, аби заробити якусь копійку до великодніх свят.
Кореспондент «Карпатського об’єктива» поспілкувалася із любителем тихого полювання з Ужгорода Осипом Лободою. Грибарський досвід у пана Осипа чималий – 63 роки, грибарить з п’ятирічного віку.
– Пане Осипе, розкажіть, будь ласка, як Ви почали збирати зморшки, адже ці гриби не дуже популярні серед грибарів нашого краю.
– Не одразу почав їх збирати. Років 30 тому моя колега презентувала мені зморшки. Назбирала у Глибокому. Мав з ними мороки через те, що вони гофровані, і поки вилазять із землі, то на них наліплюється і ґрунт, і опале листя, і всяка-всячина. Щоб були чистенькі, промив 3-4 рази. Відварив, з’їв, посмакувало.
Збирати зморшки почав років 10 тому. Знайомі взяли мене з собою до Стрипи, що на Ужгородщині. Спочатку орієнтувався по базарах, аби знати, чи вже з’явилися перші гриби, а тепер орієнтуюся по погоді. Якщо тепло, на кущах бачу листочки, то йду до лісу. Люблю ліс, гуляти по ньому, а гриби – це моє давнє і вічне хобі. Бувало, що повертався і з двома кілограмами грибів, а бувало, що знаходив тільки жменьку. Цієї весни вже був тричі. Щось таки «наполював». З цих грибів готуємо суп, сушимо. Пробували і маринувати, але мариновані не пішли мені. У банці ці ковпачки-пірамідки виглядають гарно, але коли виймаєш із банки, то воно ніяке – злипається. А ось свіже, морожене, сушене – все іде в харч. Останнє, що назбирав кілька днів тому в Стрипі із колегою Петром, пішло до грибного супу.
На ринках обласного центру поки що не продають перші весняні гриби.
***У нас зморшки вважаються умовно-їстівними, а за смаковими даними відносяться до грибів третьої категорії, хоча в Європі їх вважають делікатесними грибами. Перед вживанням зморшки обов’язково треба відварити, відвар злити і тільки потім їх можна відправляти в суп, смажити, тушкувати.
Зморшки не маринують й не солять, але їх сушать. Ці гриби в їжу можна використовувати тільки через три місяці після сушки. Слід мати на увазі, що сушені зморшки вбирають вологу, й тому зберігати їх потрібно у паперових пакетах чи картонних коробках у сухому місці, інакше вони можуть відволожитися й запліснявіти. Із сушених зморшків можна приготувати грибний порошок, який стане відмінним натуральним ароматизатором (приправою) для різних страв.
Гриб-зморшок досягає у висоту 15 см, капелюшок може бути круглої, конічної, яйцевидної форми. Колір – від світло-коричневого до майже чорного. Така різниця пояснюється тим, що є кілька видів зморшків, але всі вони їстівні і схожі один на одного. Капелюшок у зморшків досить помітний, трохи схожий на зморщену від вологи шкіру з ячейками. Ніжка гриба біла, проте з часом стає жовтуватою.
Ростуть гриби-зморшки у лісах, віддають перевагу світлим сонячним місцям. Але можна зустріти їх і в низинних заростях, уздовж доріг, іноді навіть в садах.
Найчастіше трапляються під тополями, осиками і вільхою. Пік збору – квітень-травень.