Археологи, які досліджували візерунки на камені, якому 4 тисячі років, кажуть, що позначки - це мапа місцевості у західній частині Бретону, регіону на північному заході Франції. Про це пише BBC. Таким чином, кам'яну плиту можна вважати найстарішою 3D-мапою відомого регіону в Європі.

Про плиту забули на більш ніж століття. Вона зберігалася в погребі Кернузького замку, де колись жив Шательє. Але в 2014 році доісторичну плиту знову знайшли. Проаналізувавши позначки й  різьблення на камені, дослідники дійшли висновку, що це може бути мапа.

Як йдеться в дослідженні, опублікованому в Bulletin of the French Prehistoric Society, "повторювані позначки, які об'єднуються лініями" на поверхні, описують місцевість у Фіністері. На думку вчених, заглибини на плиті - це тривимірне зображення долини річки Одет. А кілька ліній повторюють річкову мережу в регіоні. Порівняння позначок на плиті з даними геолокації свідчать, що вони на 80% точні для 28 кілометрів берегової лінії річки.

"Це, можливо, найстаріша мапа території, яка була ідентифікована. По всьому світі є кілька таких мап, накреслених на камені. Загалом, вони всі абстрактні. Але це перша мапа, яка описує місцевість в певному масштабі", - сказав доктор Клемен Ніколя з Університету Борнмута, який виступив співавтором дослідження.

"Ми схильні недооцінювати географічні знання давніх суспільств. Ця плита важлива, тому що вона проливає світло на картографічні знання"