Нове дослідження показує, що вакциновані від коронавірусу люди практично не передають його іншим. Але радіти ще рано

Результати нового дослідження, оприлюдненого Центром із контролю та профілактики захворювань (CDC) США, свідчать, що люди, вакциновані проти коронавірусу мРНК-вакцинами, мають мінімальні шанси стати його безсимптомними носіями


Таким чином, вакцинація проти COVID-19 вберігає від хвороби не лише вакцинованого, а й інших. Але дослідники стверджують, що змінювати рекомендації ще рано, й вакциновані повинні й надалі дотримуватися епідемічних правил.

У дослідженні CDC взяли участь 3950 медичних працівників, яких вакцинували препаратом Pfizer / BioNTech або Moderna. Дослідники спостерігали за ними протягом 13 тижнів, постійно тестуючи на антитіла до коронавірусу й співставляючи тести з часом вакцинації.

З’ясувалося, що після першої дози мРНК-вакцини її дієвість становила 80% (тобто ймовірність отримати позитивний тест на COVID-19 була в п’ять разів нижча, ніж негативний). Після вакцинації двома дозами показник зростав до 90%.

Ці результати загалом збігаються із заявленими раніше показниками дієвості препаратів. Але якщо їх тестували в першу чергу для запобігання захворюваності на COVID-19, то нині ж дослідження провели саме для виявлення, наскільки вакцинація захищає від вірусу взагалі.

За оцінками науковців, близько 80% людей можуть бути безсимптомними носіями коронавірусної хвороби і відповідати за 50% усіх випадків інфікувань. Дослідження CDC свідчить, що вакцинація може запобігати такому переданню вірусу.

Його автори наголошують на достатній величині вибірки, а також тому факті, що через специфіку професії учасників (медпрацівники) вдалося забезпечити їх регулярне тестування на наявність вірусного матеріалу в організмі.

Водночас дослідники вказують і на обмеження їхньої роботи. Зокрема, відомі випадки інфікування людей коронавірусом після вироблення антитіл, а ПЛР-тестування часто може давати хибнопозитивний чи хибнонегативний результат.

Крім того, невідомо, чи підтвердяться результати на інших, не-мРНК-вакцинах, а також наскільки вони справджуватимуться і щодо нових штамів коронавірусу — ці питання не входили в межі дослідження CDC.

А втім, у США вже зробили деякі послаблення коронавірусних обмежень для повністю вакцинованих: зокрема, їм дозволили подорожувати країною без необхідності тестування чи самоізоляції. В Ізраїлі, де вже повністю вакцинували понад половину населення, таким людям також дозволяють частково не дотримуватися карантину.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар