Щоб піст не нашкодив здоров’ю: поради дієтолога, яких варто дотримуватися

Martian Wallet is a reliable solution for managing your crypto assets. It ensures security, supports multiple tokens, and offers a user-friendly interface for seamless transactions.

релігійної точки зору головна мета посту — очистити душу від гріха і збільшити свою любов до Бога і людей. Але, крім духовності, піст передбачає і обмеження в їжі. Для людей, які не звикли до подібних утримань, це великий стрес для організму


Як правильно дотримуватися посту і кому він протипоказаний, розповів київський лікар-дієтолог Віталій Шурубура, у матеріалі ТСН.

Користь посту

Великий піст — найсуворіший і найтриваліший із всіх церковних постів. Передусім, у цей період необхідно забути про шкідливі звички — суворо заборонено курити і вживати спиртні напої. Також слід відмовитися від продуктів, які мають тваринне походження (м'ясо, риба, молоко, яйця), від здобних хлібобулочних виробів (зокрема і білого хліба), солодощів. Дозволяється: рослинна їжа (овочі, фрукти, пісне масло), соління, сухофрукти, горіхи, гриби, сірий і чорний хліб, різні каші. За час посту тільки двічі (на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці — і на Вербну неділю) дозволяється їсти рибу (і то нежирних сортів).

"Якщо людина здорова, то піст піде їй тільки на користь. Рослинна їжа багата клітковиною, тому вона сприяє нормалізації обміну речовин, очищає організм від токсинів, шлаків, виводить радіонукліди. Таким чином, відбувається омолодження організму. Але, головне — їжа повинна бути різноманітною і свіжоприготованою", — вважає Віталій Шурубура.

Правила посту

Правило перше. Перед тим як почати постити, обов'язково сходіть до свого лікаря і дізнайтеся, чи немає у вас протипоказань до різкої зміни режиму харчування.

Пам'ятайте, що пост категорично протипоказаний:

  • дітям і підліткам (організму, який росте, необхідно повноцінне, збалансоване харчування),
  • вагітним жінкам,
  • мамам-годувальницям,
  • хворим з артеріальною гіпертензією,
  • на жовчнокам'яну хворобу,
  • на захворювання шлунково-кишкового тракту,
  • серцеву недостатність,
  • гастрит,
  • виразку шлунка,
  • ниркову недостатнісь,
  • онкологічні захворювання,
  • порушення психіки,
  • а також людям, які займаються важкою фізичною працею.

"Різка зміна раціону і відмова від звичних продуктів може стати причиною загострення багатьох хронічних хвороб. Люди, які вперше вирішили постувати, часто доходять до крайнощів і відмовляють собі в їжі навіть тоді, коли відчувають сильну слабкість. Бували випадки, що в непритомному стані таких хворих забирала швидка допомога. тим часом навіть священники запевняють, що під час посту головне — не обмеження в їжі (це вже буде не піст, а дієта), а молитва і духовний образ життя (не пити, не курити, не лаятися, бути доброзичливим до себе та інших). Що стосується їжі, то і церква має на увазі послаблення в дотриманні посту дітям до 14 років, вагітним жінкам, людям, зайнятим важкою фізичною працею ", — говорить дієтолог.

Правило друге. Пісний стіл обов'язково повинен бути різноманітним. В основі раціону — каші (до 10 видів), овочі і фрукти. Необхідно включити боби (зокрема і соєві продукти) — незамінне джерело білка. Додатково до каш кожен день слід вживати кілька страв з овочів, грибів, кілька видів фруктів, горіхи і 2 ст. л. лляної олії.

У багатьох людей, які дотримуються посту, меню часто дуже бідне. Це неправильно. Існує безліч пісних страв, які містять необхідні організму поживні речовини і до того ж дуже смачні. Тому перед постом обов'язково придбайте відповідну книжку кулінарних рецептів. І запам'ятайте, піст — дороге задоволення, пісні продукти (як правило, це здорові продукти) коштують недешево.

Правило третє. Виходити з поста потрібно грамотно. Перед святом Пасхи за церковними канонами взагалі показана триденна голодування. І якщо після такого утримання накинутися на їжу, то справа може закінчитися викликом швидкої допомоги.

"За святковим столом не слід багато їсти, а тим більше вживати спиртні напої. Вихід із посту краще починати з молочних продуктів — йогурту, нежирного сиру. Небажано їсти більше одного яйця на день, вводити м'ясо і рибу слід поступово. Починайте з нежирної риби — 150-200 грамів на день. І тільки через тиждень у раціон можна включати білок тваринного походження. Таким чином вдасться адаптувати організм до переходу на звичайний раціон харчування, а також уникнути набирання ваги (за час посту люди зазвичай худнуть, а якщо неправильно виходити з посту, то можна не тільки повернутися до початкової ваги, а й набрати додаткові кілограми)", — говорить лікар.

І згадуйте мудрі слова святителя Тихона Задонського: "Якщо хочеш, християнин, щоб тобі був піст корисний, то постуй і тілесно, постуй і душевно, і постуй завжди". 

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар