Як жолудевий дятел перетворює дерева на сито

Free ebooks Library zlibrary project Visit English version online. Play and win with bonuses.

Жолудевий дятел має цікаву особливість, якою не може похвалитися жоден його побратим, – він запасає жолуді на зиму, розміщуючи їх у видовбаних на стовбурах дерев комірках


Найбільше на одному дереві було нараховано близько 60 тисяч захованих жолудів. Варто зазначити, що таку кількість запасів робить не одна птаха, а група, оскільки вони живуть зграями, пише Аmusing Рlanet

Ареал жолудевого дятла містить території штатів Орегон і Каліфорнії, південний захід США, західну Мексику і далі аж до північних відрогів колумбійських Анд. Головною умовою для життя птахів є наявність жолудів, тому вони живуть в дібровах, а також в тропічних листяних і хвойних лісах, поблизу від яких є дуби.

Їжа на зиму

Не важко здогадатися, що улюбленою їжею жолудевого дятла є жолуді. Коли наближається зима, птаха починає накопичувати їх у зерносховищах. Дятел створює їх у стовбурах дерев, або в будь-чому дерев’яному, наприклад, на телефонних стовпах і навіть у будинках.

Своїм дзьобом він просвердлює тисячі отворів у товстій корі й кладе всередину жолуді. Розмір щілини є достатнім для того, щоб туди помістився плід дуба. Дятел не вдавлює жолуді надто глибоко, щоб пізніше не було проблем з його пошуками. Також птаха може використовувати будь-які інші природні отвори та тріщини в корі дерева.

Боротьба зі злодіями

Оскільки жолуді зберігаються в неглибоких отворах, їх можуть помітити інші птахи і, звичайно, намагатимуться вкрасти. Тож жолудевим дятлам доводиться захищати свої сховища. Переважно вони це роблять групами, особливо, якщо запаси їжі є великими.

Догляд за сховищами

Іноді одне і те ж сховище повторно використовують різні покоління дятлів. Птахи ретельно за ним доглядають.

У міру висихання жолудів їх переміщують у менші отвори, а звільнені комірки заповнюють новим запасом. Це потрібно для того, аби засохлі жолуді не випали.

 

 

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар