Цікава статистика: хто швидше купить квартиру українець чи поляк?

Free ebooks Library zlibrary project

ольська нерухомість приваблює багатьох європейців своїми цінами та стабільністю ринку, але найбільше, окрім поляків, її купують саме українці. Чи легше купити житло у Польщі, ніж в Україні?


Щоб підрахувати скільки потрібно збирати на квартиру українцю та поляку, 24 канал взяв до уваги дані по вартості житла та зарплаті.

Скільки коштує житло в Україні та Польщі

За даними Statista один квадратний метр квартири у Варшаві у першому кварталі 2020 коштував 2 230 євро. Наразі це близько 76 тисяч гривень. За даними 100realty.ua у грудні 2020 року середня вартість одного квадратного метра в Києві коштувала 31 238 гривень. Тобто у 2,4 раза дешевше, ніж у польській столиці.

Та це зовсім не означає, що житло в Україні доступніше. Адже рівень зарплати тут відіграє також ключову роль.

Зарплати українця та поляка

Середня зарплата українця за останніми даними Держстату у листопаді 2020 року склала 11 987 гривень. Як повідомляє Główny Urząd Statystyczny, поляки в той самий час отримували в середньому 5 484 злоті, що еквівалентно 41 200 гривням.

Скільки збиратиме українець та поляк

  • За 1 середню зарплату українець може купити 0,38 квадратного метра новобудови у Києві, а поляк у своїй столиці за середню зарплату – 0,54 квадратного метра.
  • Щоб дозволити собі 1 квадратний метр українець повинен працювати майже 3 місяці, не витрачаючи, а поляк – майже 2 місяці.

Звісно ж відкладати все не вдасться, тому припустимо, що сім’я, де жінка та чоловік працюють, відкладає 40% від свого доходу на купівлю квартири у столиці своєї країни.

Виходить, що українській сімейній парі вдається відкласти щомісяця 9 600 гривень на квартиру. А польській – 33 тисячі гривень. Отож українці збиратимуть на власну квартиру площею 50 квадратних метрів13 років і 7 місяців. Полякам знадобиться 9 років та 8 місяців.

 

 

 

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар