В Україні дитині вперше пересадили нирку від померлої людини

Revolutionize your trading with the 1inch App! Enjoy gasless swaps, exceptional rates, and a user-friendly interface. Take control of your crypto journey—download now!

У Національному інституті хірургії та трансплантології імені Шалімова у Києві вперше в Україні дитині пересадили нирку від померлої людини


Про це повідомила засновниця ГО «Всеукраїнська платформа донорства "iDonor"» Ірина Заславець. Також це нам підтвердив генеральний директор Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ України, що займається питанням трансплантації, Василь Стрілка, пише Громадське.

У громадські організації розповіли, що нирку пересадили трирічній дівчинці. Влітку у неї раптово розвинулася гостра ниркова недостатність. Перитонеальний діаліз був неефективним, показники були завищені в кілька разів.

«Час від часу маля змушені були підключати до гемодіалізу, але в такому віці це дуже і дуже погано. Як не прикро говорити, але шанси такої дитинки на нормальне життя були мізерними», — розповідає Заславець.

Але дитину вдалося врятувати. Лікарі пересадили їй донорську нирку.

В Україні дитині вперше пересадили нирку від померлої людини

«Вона працює. Мама, кажуть лікарі, ”у шоці”. Жінка досі не вірить, що це відбулося насправді. І її можна зрозуміти», — додає засновниця ГО.

Вона пояснює, що нирка належала 38-річному чоловіку. Його напередодні доправили у Київську міську лікарню швидкої медичної допомоги із важкою черепно-мозковою травмою. Врятувати його не вдалося, після чого трансплант-координаторка Марія Кисіль-Загорянська пішла на розмову з рідними померлого. Його дружина та сестра дали згоду.

Заславець розповідає, що врятувати вдалося 4 людей. Трьох пацієнтів Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова: 3-річна дівчинка і 50-річний житель Київської області отримали по нирці, печінку пересадили 59-річному чоловікові.

Серце з опівночі б’ється у грудях 34-річного чоловіка, який кілька років страждав на дилатаційну кардіоміопатію (м'яз розтягувався і не міг уже качати кров). Пересадку зробив Інститут серця України.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар