Коронавірус у норок: нове дослідження дає ключ до розгадки

Revolutionize your trading with the 1inch App! Enjoy gasless swaps, exceptional rates, and a user-friendly interface. Take control of your crypto journey—download now!

Вчені з Центру геномної регуляції (CRG) в Барселоні з’ясували, що тхори, в меншій мірі коти, собаки та вівери є найбільш вразливими до вірусу SARS-CoV-2 після людини


Про це повідомляється на сайті Рhys.org.

Водночас дослідники виявили, що качки, щури, миші, свині та кури мали низьку сприйнятливість до інфекції або були зовсім не чутливі до неї в порівнянні з людьми.

«Знання того, які тварини сприйнятливі до SARS-CoV-2, допомагає нам запобігти появі резервуарів, з яких коронавірус може з’явитися повторно в більш пізній термін», — наголосив професор досліджень ICREA, директор CRG і старший автор дослідження Луїс Серрано.

За його словами, результати дослідження дають ключ до розгадки того, чому норки, які є близькими родичами тхорів, заражаються цією хворобою, яка, ймовірно, посилюється їх щільними умовами життя і тісним контактом з робітниками ферм.

Як зазначається, окрім людини, вчені дослідили дев’ять видів тварин. У людей, кішок, тхорів, вівер і собак — зареєстровані випадки зараження SARS-CoV-2. Повідомлень про інфекції у інших п’яти видів — мишей, щурів, свиней, курей і качок — немає.

Дослідники використовували комп’ютерне моделювання, щоб перевірити, як коронавірус використовує свої білки-шипи, які виступають з поверхні вірусу, для проникнення в клітини різних тварин. Основною точкою входу на поверхню клітини є рецептор ACE2, який зв’язується з білком-спайкою за допомогою механізму блокування і ключа. Існує безліч різних варіантів ACE2 в людських популяціях і у різних видів, йдеться у статті.

Варіанти рецептора ACE2 у людей, за якими слідують тхори, кішки, собаки і вівери, мають найвищу енергію зв’язування з вірусним білком, в той час як миші, щури, курки і качки мають низьку енергію зв’язування.

Дослідники також виявили, що різні людські варіанти ACE2 показали відмінності в стабільності і зв’язуванні зі спайковим білком — чутливість, яка може лежати в основі того, чому деякі люди страждають від важких симптомів COVID-19.

«Ми виявили мутації в S-протеїні, які різко знижують здатність SARS-CoV-2 проникати в клітку, захищаючи господаря від зараження COVID-19», — зазначає Хав'єр Дельгадо, дослідник CRG і перший автор дослідження.

За його словами, вчені зараз конструюють міні-білки з людського білка ACE2, щоб «відвернути» увагу вірусу від проникнення в клітини і заблокувати інфекцію.

«Якщо виникнуть нові мутації вірусного шипового білка, ми могли б розробити нові варіанти, щоб блокувати їх», — зауважив він.

Автори дослідження вважають, що «розуміння інфекційності SARS-CoV-2 у різних видів може краще інформувати про заходи громадської охорони здоров’я, допомагаючи скоротити контакти людини з іншими сприйнятливими тваринами і уникнути потенційного продовження пандемії COVID-19».

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар