У листопаді інфляція була вищою, ніж очікували: однією з причин була ціна на газ

Revolutionize your trading with the 1inch App! Enjoy gasless swaps, exceptional rates, and a user-friendly interface. Take control of your crypto journey—download now!

Інфляція в Україні суттєво прискорилася: споживчі ціни в листопаді зросли на 3,8% у річному вимірі, а у місячному — на 1,3%. Це більше, ніж очікував Національний банк


Про таке повідомила пресслужба НБУ, пише Громадське.

Там пояснили, що серед головних причин таких показників — збільшення вартості природного газу на європейському ринку, що позначилося на внутрішніх цінах на газ, опалення та гарячу воду.

Крім того, стрімко підвищилися ціни на окремі харчові продукти. Причиною став гірший врожай та зростання світових цін.

А ще в НБУ зазначають, що жвавий споживчий попит також підтримував зростання цін протягом останніх місяців. Підвищення доходів та погіршення очікувань, зокрема через невизначеність щодо карантину, спонукали громадян до активніших витрат. Про це свідчило зростання роздрібного товарообороту, кажуть у Нацбанку.

Це також сприяло активному відновленню економіки в другому півріччі. Вплив «карантину вихідного дня», за оцінками НБУ, був порівняно незначним, хоча й призвів до погіршення настроїв бізнесу та споживачів.

До кінця року НБУ прогнозує інфляцію у річному вимірі на рівні близько 5%. Зростання споживчих цін очікують і в наступні місяці.

Чим спричинена інфляція?

У травні цього року індекс споживчих цін в Україні сягнув багаторічного мінімуму. Але вже у вересні інфляційний тренд докорінно змінився — ціни потяглися вгору. Експерти тоді давали оцінку, що впродовж наступних трьох місяців інфляція прискориться вдвічі.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар