Голова Верховної Ради підписав закон про відповідальність за брехню в деклараціях. Проте остаточне слово за президентом

Дмитро Разумков підписав закон щодо відновлення кримінальної відповідальності за неправдиве декларування й уже передав його на підпис президенту Володимирові Зеленському


Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради.

Ідеться про законопроєкт, який 4 грудня ухвалила Верховна Рада. Він відновлює кримінальну відповідальність за умисне декларування неправдивих відомостей та умисне неподання декларації, але не передбачає позбавлення волі за такі дії, пише Громадське.

Так, якщо різниця між реальними доходами та задекларованими буде становити від 1,3 до 9 млн гривень (від 500 до 4000 прожиткових мінімумів), це каратиметься:

  • штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 42,5 до 51 тисячі гривень);
  • громадськими роботами від 150 до 240 годин із позбавленням права обіймати певні посади на термін до трьох років.

Умисне внесення неправдивих відомостей на понад 9 млн гривень (від 4 тисяч прожиткових мінімумів) каратиметься:

  • штрафом від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 85 тисяч грн);
  • громадськими роботами від 150 до 240 годин;
  • або обмеженням волі на строк до двох років із позбавленням права обіймати певні посади.

Умисне неподання декларації, згідно із законом, карається штрафом від 2,5 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами від 150 до 240 годин із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Позиція НАЗК лишається незмінною: за умисне зазначення неправдивих відомостей на понад 1 млн грн має передбачатися позбавлення волі.

Рішення Конституційного суду

27 жовтня КС визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

До того часу посадовці за неправдиве декларування могли отримати від 5 до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

Також 27 жовтня КСУ закрив доступ до е-декларацій чиновників, а НАЗК позбавив ключових повноважень. НАБУ та Національне агентство з питань запобігання корупції просили ухвалити законопроєкт про відновлення відповідальності за неправдиву інформацію в деклараціях до кінця грудня, інакше чиновників не можна б було притягнути до відповідальності за брехню в деклараціях за 2020 рік.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар