Вперше за понад 40 років космічний апарат збере зразки місячного ґрунту: китайський «Чан’е-5» успішно приземлився на Місяць

Китайський космічний апарат «Чан’е-5», запущений 23 листопада, здійснив вдалу посадку на поверхню Місяця. У разі успіху Китай стане третьою в історії країною, яка збере місячний ґрунт із поверхні супутника Землі — вперше з 1976 року


«Чан’е-5» приземлився неподалік гори Рюмкера в Океані Бур на заході видимого боку Місяця. Апарат має 48 годин для збору місячного ґрунту — орієнтовно він має взяти 2-4 кілограми, повідомляє Громадське.

Для цього він пробурить поверхню роботизованою рукою і за допомогою іншого апарата перенесе їх на модуль, що нині перебуває на орбіті Місяця.

Зразки, які планує зібрати «Чан’е-5», будуть узяті в раніше не вивченому районі Місяця. Вони мають допомогти науковцям зрозуміти походження супутника Землі.

У разі успіху місії Китай стане третьою в історії країною після США та СРСР, яка здійснила забір зразків місячного ґрунту. Остання місія такого роду відбулася у 1976 році: тоді радянський космічний апарат «Луна-24» забрав лише близько 200 грамів місячного ґрунту.

Що відомо про цю космічну місію?

Місія «Чан'е-5» розпочалася 23 листопада з успішного запуску ракети-носія «Чанчжен-2». Вона складається з чотирьох космічних апаратів: спускового модуля, підйомного модуля (вони з'єднані між собою), сервісного модуля та капсули повернення.

Спершу всі чотири апарати досягли місячної орбіти. Тепер спусковий і підйомний модулі успішно приземлилися на поверхню Місяця.

Після збору зразків спусковим модулем підйомний модуль вирушить назад до місячної орбіти, де на них «чекатиме» сервісний модуль. Звідти всі модулі мають повернутися на Землю — це має статися в середині грудня.

Це не перша місячна місія Китаю: остання з них — «Чан'е-4» — у січні 2019 року вперше приземлилася на темний бік Місяця. Нинішня ж місія покликана відповісти на питання про походження супутника Землі: наприклад, як довго він був вулканічно активним і коли розсіялося його магнітне поле, яке є ключовим фактором захисту будь-якої форми життя від сонячного випромінювання.

 

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар