“Дайте мені оксигенератори, у мене пацієнти задихаються!” – крик душі ужгородського лікаря

За словами лікаря Ярослава Глаголи, ситуація в Ужгородській міській лікарні наразі - критична та неконтрольована. Лікарня є опорною. Це єдина лікарня, яка несе цілодобову ургентну службу. ДТП, інфаркти, інсульти — хворих усіх цих випадків тут повинні забезпечити лікуванням.


Ярослав Глагола працює в медицині понад 30 років, останні пів року — у «ковідному» відділенні. Киснегенератори він називає «оксамитами», дякує пацієнтам за розуміння, а ситуацію в Ужгородській міській клінічній лікарні характеризує як критичну.

В своєму інтерв'ю Громадському він розповідає багато страшних речей про ситуацію з коронавірусом.

Усі відділення заповнюються буквально за півтори доби. Наразі 5 відділень залучено під хворих на COVID-19. Серед них є відділення, які б не мали бути перепрофільовані. Це судинна неврологія, яка повинна бути відведена для хворих на інсульт; кардіореанімаційне відділення, де повинні лікуватися хворі на інфаркт міокарда; хірургічне відділення.

Медзаклад паралельно приймає й нековідних хворих у важких станах. Поки що це якось вдається. Навантаження дуже велике як на персонал, так і на адміністрацію. Певного чіткого алгоритму на рівні місцевої або державної влади немає, все зараз відбувається хаотично, спонтанно.

Дуже велика проблема виникла з робочими кадрами - лікувати просто нікому.  Доводиться залучати лікарів, які працюють в інших відділеннях, непрофільних лікарів, інтернів. Їх до самостійного чергування, звісно, не допускають, але вони допомагають. Залучають лікарів, які щойно отримали сертифікат. Вони також непідготовлені, їх готують «на ходу». Тобто вони чергують і проходять стажування на робочому місці.

Ярослав Глагола розповів про велику проблему з киснем. На ранок 9 листопада хворих було 130, тоді як апаратів у лікарні — 26. Як показав ковідний досвід за ці пів року, мінімальна необхідність на 100 хворих — 80 апаратів у стаціонарі. Зараз кількість хворих зростає, і вже навіть якщо в медзаклад надійде 50 оксигенераторів, цього буде недостатньо.

В скрутній ситуації звернувся за допомогою і йому допомогли небайдужі люди:


Як він зазначає:

"Позавчора я ходив до адміністрації. Мав теж багато претензій, але ніхто нікому нічого не обіцяє. Керівництво зараз також у розпачі."

"Ужгород оголосили «червоною зоною», однак це все формально, ніхто не дотримується карантинних обмежень. Навпаки — підприємці виходять на акції протесту. Можливо, я надто радикальний, але, на мою думку, потрібно введення тимчасового надзвичайного стану." - наостанок сказав Ярослав Глагола

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар